Küprose kogukondade juhtidel ei õnnestunud rahukõnelusi taasalustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Küprosel rahu nõudmas.
Meeleavaldajad Küprosel rahu nõudmas. Foto: YIANNIS KOURTOGLOU/REUTERS/Scanpix

Küprose kogukondade liidritel ei õnnestunud puhuda taas elu sisse lõhestatud saare takerdunud rahuprotsessile, kui nad eile ÜRO ruumides esimest korda üheksa kuu jooksul kohtusid.

Küprose president Nikos Anastasiades ütles pärast kohtumist tunnustamata Põhja-Küprose Türgi Vabariigi liidri Mustafa Akıncıga, et pooled jäid oma seisukohtade juurde.

ÜRO teatas oma avalduses, et neljasilmakohtumisel Nikosia puhvertsoonis leidis aset otsekohene ja avatud mõttevahetus.

Anastasiades lisas, et pooled ei välistanud võimalust, et ÜRO saadab oma erisaadiku Küprosele, et uurida kõneluste võimalikku taasavamist.

Rühm kõnelustepaiga lähedusse kogunenud Küprose kreeklasi ja türklasi avaldasid lootust, et Anastasiades ja Akıncı teevad kõnelustel edusamme.

Küpros on jagatud alates 1974. aastast, kui Türgi oma väed saare põhjaossa viis vastuseks tollase Kreeka hunta toetatud riigipöördekatsele.

Saare taasühinemiskõnelused nurjusid mullu juulis.

Pinged piirkonnas on kasvasid, kui Nikosia hoogustas Türgi meelepahaks oma maagaasiuuringuid.

Anastasiadese sõnul ei saa taasühinemisläbirääkimised jätkuda, kui Türgi püüab takistada välisfirmadel Küprose ranniku lähedal naftat ja gaasi puurimast. Ta süüdistas Ankarat sõjalaevadiplomaatias.

Möödunud kuul mõistis Euroopa Liit Türgi tegevuse Vahemerel hukka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles