Weinstein tõi New York Timesi ajakirjanikele Pulitzeri

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Washington Posti juhtivtoimetaja Marty Baron kahest Pulitzeri auhinnast kuuldes naeratamas.
Washington Posti juhtivtoimetaja Marty Baron kahest Pulitzeri auhinnast kuuldes naeratamas. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Eile õhtul kuulutati Ühendriikides välja maineka Pulitzeri preemia võitjad ning nii uuriva ajakirjanduse kui ka avaliku teene žanris pälvisid selle seksuaalset ahistamist uurinud ajakirjanikud.

Uuriva ajakirjanduse Pulitzeri võitsid ajalehe Washington Post meeskonnaliikmed. «Sihikindla ja järeleandmatu kajastamise eest, mis muutis Alabama osariigi senatiliikme valimisi paljastades, et üks kandidaat väidetavalt ahistas minevikus seksuaalselt teismelisi tüdrukuid,» kirjutati auhinna võitjatest.  

Läinud aasta novembris süüdistasid üheksa naist Alabama osariigi senaatoriks kandideerivat 71-aastast Roy Moore’i seksuaalses ahistamises. Juhtumid ulatusid aastakümnete taha. Moore oli enne ahistamissüüdistusi valimiste kindel eelsoosik. USA president Donald Trump jäi süüdistustest hoolimata tema kindlaks toetajaks.

Washington Posti töötajad oma kontoris. 
Washington Posti töötajad oma kontoris. Foto: Andrew Harnik/AP

Washington Posti teatel meelitas Moore 1979. aastal 14-aastase neiu enda majja, riietas ta lahti ja sundis teda oma genitaale puudutama. Alabama osariigi seaduste kohaselt on tegu teise astme väärkohtlemisega, kuigi süüdistus on juba aegunud.

Lisaks on ilmnenud teateid, et Moore käis kohtamas veel kolme alaealise tüdrukuga, kuid nende läbikäimiste kohta ebaseaduslikke intsidente ei märgitud.

New York Timesi ajakirjanikud. 
New York Timesi ajakirjanikud. Foto: HANDOUT/REUTERS

Avaliku teene Pulitzeri võitsid New York Timesi ajakirjanikud Jodi Kantor ja Megan Twohey ning ajakirja New Yorker reporter Ronan Farrow. «Plahvatusliku ja mõjuka ajakirjanduse eest, mis paljastas võimsad ja jõukad seksuaalkiskjad, kaasa arvatud süüdistused ühe Hollywoodi mõjukaima produtsendi vastu,» seisis teadaandes.

Ronan Farrow. 
Ronan Farrow. Foto: Angela Weiss/AFP

2017. aasta oktoobris teatasid New Yorker ja New York Times, et enam kümned naised süüdistavad mõjukat Hollywoodi produtsenti Harvey Weinsteini seksuaalses ahistamises, ründamises ja vägistamises. Artikli ilmumise järel astus esile veel teisigi naisi, kelle sõnul oli produtsent neid rünnanud.

Weinsteini vastu on algatatud kohtuasi Los Angeleses ja New Yorgi ning Suurbritannia pealinna Londoni politsei on alustanud tema vastu juurdluse.

Nii New York Timesi kui ka Washington Posti meeskond pälvisid teise Pulitzeri Trumpi kampaania ja ametiaja kajastamise eest. 

Pulitzeri preemia on iga-aastane kirjandus-, ajakirjandus- ja muusikaauhind, mida annab välja New Yorgis asuv Columbia Ülikooli erinõukogu. Auhinda jagatakse 1917. aastast Ungari päritolu USA ajakirjaniku Joseph Pulitzeri testamendi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles