Kohus: Poola rikkus ürgmetsaraiega ELi seadust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raietööd Białowieża ürgmetsas.
Raietööd Białowieża ürgmetsas. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Poola valitsus rikkus raietöödega UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvas Euroopa ühes viimases ürgmetsas seadust, otsustas Euroopa Kohus.

Kohus otsustas, et suurenenud raietöödega Białowieża ürgmetsas ei täitnud Poola oma kohustust kaitsta erilise tähtsusega loodusobjekte. «Metsahaldamise operatsioonid, mis puudutavad asupaika Puszcza Białowieża Natura 2000 ja mille võttis ette Poola, rikuvad ELi seadusi,» teatas Euroopa Kohus.

«Nende operatsioonide rakendamine faktiliselt päädib osa selle asupaiga kadumisega,» lisas kohus.

Poola valitsuse sõnul on raie vajalik, et piirata kuuse-kooreüraski tekitatud kahju, vähendada metsatulekahju ohtu ning säilitada teeliiklust. Aktivistid, teadlased ja teised kriitikud väidavad, et Poola riik teeb metsas kommertsraiet.

Kohtunikud otsustasid, et Poola valitsus ei hinnanud oma metsahalduskava mõju piisavalt. Lisaks ei suutnud Varssavi veenvalt näidata, et kuuse-kooreüraski piiramiseks kavas ette nähtud puude langetamine oli õigustatud.

Lisaks leidsid kohtunikud, et Poola kavas ei järgitud ELi seadustes sätestatud kohustust kaitsta metsas elavate linnuliikide pesi, mune ja sigimisalasid.

Kohtu sõnul peab Poola trahvi vältimiseks alluma kohtu otsusele viivitamatult.

Varssavi teatas, et järgib kohtu otsust.

«Saime just ametliku otsuse, mida asutakse ministeeriumis hoolikalt analüüsima... Aga nagu (keskkonnaminister) Henryk Kowalczyk on mitu korda öelnud, siis Poola järgib Euroopa Kohtu otsust,» lausus keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Aleksander Brzózka.

Białowieża raie algas 2016. aasta mais ning Euroopa Komisjon vaidlustas raie kohtus 2017. aastal. Komisjon argumenteeris, et raie hävitab metsa, mille floorast ja faunast osa on maailmale ainulaadne.

Kohus andis Poolale korralduse raie peatada juulis kuni kohuks langetab otsuse. Detsembris ähvardas kohus trahvida Poola riiki 100 000 euroga iga päeva eest, mil raie jätkub.

Keskkonnakaitsjate hinnangul hävitas ulatuslik raie Białowieżas haruldaste loomade ja lindude asualasid.

Białowieża asub piiril Valgevenega. Euroopat kattis 10 000 aasta eest ürgmets, millest üks suurimaid allesjäänud osi asub Białowieżas. Metsas elab teiste seas 800 Euroopa piisonit ehk pürga, kes on kontinendi suurim imetaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles