Armeenia parlament kinnitas ekspresidendi peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia peaministriks sai ekspresident Serž Sargsjan.
Armeenia peaministriks sai ekspresident Serž Sargsjan. Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Scanpix

Armeenia parlament kinnitas täna endise presidendi Serž Sargsjani peaministriks.

63-aastane Sargsjan valiti peaministriks 77 poolt- ja kümne vastuhäälega hoolimata ulatuslikest protestidest tema valitsusjuhina jätkamise vastu.

Sargsjani teine ja viimane ametiaeg presidendina lõppes eelmisel nädalal. Ekspresident jääb riigijuhiks uue parlamentaarse valitsussüsteemiga, mis opositsiooni hinnangul kehtestati tema võimu jätkamiseks.

Opositsionäär Nikol Pašinjan teatas, et korraldab Jerevanis Vabariigi väljakul täna uue meeleavalduse Sargsjani peaministriks nimetamise vastu. «Täna tuleb Armeenia ajaloo suurim meeleavaldus,» ütles Pašinjan oma pooldajate poole pöördudes.

Jerevanis on viimastel päevadel toimunud meeleavaldused Sargsjani peaministriks nimetamise vastu. Toimunud on ka kokkupõrked politseinike ja meeleavaldajate vahel.

Meeleavaldajad Armeenia pealinna Jerevani tänavatel protestimas endise presidendi Serž Sargsjani peaministriks nimetamise vastu.
Meeleavaldajad Armeenia pealinna Jerevani tänavatel protestimas endise presidendi Serž Sargsjani peaministriks nimetamise vastu. Foto: Stringer ./REUTERS/Scanpix

Moskva-meelne Sargsjan lõpetas eelmisel nädalal teise ja viimase ametiaja presidendina ning esitati võimuerakonna poolt peaministriks. 9. aprillil vannutati uueks presidendiks endine peaminister ja suursaadik Suurbritannias Armen Sargsjan.

Uue presidendi ametisse vannutamine võimaldas jõustuda 2015. aastal rahvahääletusel heaks kiidetud põhiseadusel, millega Armeeniast saab parlamentaarne vabariik eesotsas suurte volitustega peaministriga. Presidendile jääb suuresti tseremoniaalne võim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles