Afganistani käsitöölised võitlevad Hiina polüesterburkade vastu

Anne Chaon
, ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zarifi moemaja omanik Zolaykha Sherzad (paremal) näitamas traditsioonilist chopan'i oma ettevõtte töötajatele.
Zarifi moemaja omanik Zolaykha Sherzad (paremal) näitamas traditsioonilist chopan'i oma ettevõtte töötajatele. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / SCANPIX

Odavad Hiina nailonburkad voolavad Põhja-Afganistani turule ja ostjad langetavad valiku soodsa masstoodangu kasuks, samal ajal kui riigi pealinnas Kabulis näeb väike moemaja ränka vaeva, et säilitada Afganistani kultuurile nii omaste tekstiilide loomise oskust.

2006. aastal asutatud moemaja Zarif – pärsia keeles tähendab see «hinnalist» – ostab kangrutelt käsitööna valminud puuvilla- ja siidikangast, millest enam kui paarkümmend rätsepat, peamiselt naised, disainivad ning õmblevad käsitsi tikanditega rõivaid.

Ettevõtte asutaja Zolaykha Sherzadi sõnul on aga turu vallutanud odava importkaubaga raske võidelda ja kohalikke traditsioonilisi käsitöövõtteid elus hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles