Vilepuhuja: Brexiti kampaanias võidi isikuandmeid väärkasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittany Kaiser.
Brittany Kaiser. Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise nimel töötanud kampaania võis väärkasutada brittide isikuandmeid, ütles täna firma Cambridge Analytica endine töötaja Briti parlamendisaadikutele.

Brittany Kaiser töötas kampaania Leave.EU heaks ning lahkus Cambridge Analyticast märtsis. Tema sõnul kahtlustab ta, et Leave.EU suurrahastaja Arron Banksi firmad jagasid oma andmeid Leave.EU-ga.

«Nüüd ma arvan, et on põhjust uskuda, et Arron Banksi ettevõtete ja kampaaniate seas oli andmete väärkasutamine laialt levinud,» lausus Kaiser Briti parlamendi komisjonis.

«Kui andmeid Ühendkuningriigi kodanikest, kes tahtsid vaid osta autokindlustust, kasutasid GoSkippy ja Eldon Insurance poliitilisel eesmärgil, nagu võis juhtuda, siis inimesed selgelt ei andnud Leave.EU-le luba kasutada oma andmeid sellisel viisil,» lisas ta. Leave.EU nimetas Kaiseri väidet «libauudiseks».

Kaiser töötas Cambridge Analyticas neli aastat. Ta ütles, et Brexiti kampaania käigus võisid andmeid väärkasutada ka Briti Iseseisvuspartei (UKIP) liikmed.

Nigel Farage (vasakul) ja Arron Banks.
Nigel Farage (vasakul) ja Arron Banks. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Kaiser oli firmas äriarenduse osakonna juht. Tema sõnul kohtus ta viie kuu jooksul regulaarselt Leave.EU, UKIP-i ja Eldon Insurance'i esindajatega ning üritas võita Leave.EU ühte hanget.

Kaiseri sõnul oli tema töö eesmärk kasutada andmeid erinevate inimeste isiksuste tüüpide tuvastamiseks.

Cambridge Analytica ütles aprilli algul, et tegelenud üldse Brexiti referendumiga.

«Me esitasime Leave.EU-le ning Brexiti vastaste ja pooldajate kampaaniale oma ideed, kuid ei teinud neile ei tasustatud ega tasustamata tööd. Pidasime arutelusid UKIP-iga, kuid need arutelud ei päädinud lepinguga,» ütles firma. «Lõppastmes polnud me referendumiga mingil moel seotud,» lisas Cambridge Analytica.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles