EL: Poola teeb kohtureformi osas edusamme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans tervitas teisipäeval edusamme kõnelustel Poolaga vastuoluliste reformide üle, mis Brüsseli kartuste kohaselt võivad õõnestada kohtunikkonna sõltumatust.

Ta hoiatas samas, et Varssavi peab esitama lähinädalatel konkreetsed tulemused.

Timmermansi sõnul eksisteerib «selge tahe» lahendada erimeelsused Poola ja Euroopa Liidu vahel.

Brüssel käivitas detsembris Varssavi suhtes enneolematud õiguslikud sammud seoses «süstemaatiliste ohtudega» Poola kohtunikkonna sõltumatusele ning teisipäeval esitas Timmermans oma hinnangu Varssavi vastuse kohta EL-i ministritele.

«Me teeme edusamme, mõlemal osapoolel on selge tahe jätkata edusammude tegemist,» sõnas Timmermans.

Varem sel kuul, pärast Timmermansi kõnelusi Poola parempoolse valitsusega, tegi Poola parlament muudatused vastuolulistesse reformidesse.

Timmermansi sõnul on «positiivne, et me teeme nüüd samme edasi, kuid meil on ikka veel vaja konkreetseid tulemusi lähipäevil ja lähinädalatel». Ta kutsus Poolat esitama vastused 14. maiks.

Poola EL-i minister Konrad Szymanski ütles, et Varssavi ei kavatse alluda rahvusvahelisele survele ning hoiatas, et «kõik stsenaariumid on endiselt laual».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles