Armeenia pealinnas avaldas Sargsjani vastu meelt vähemalt 10 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni meeleavaldus Jerevanis.
Opositsiooni meeleavaldus Jerevanis. Foto: Asatur Yesayants/Sputnik/РИА Новости

Armeenia pealinnas Jerevanis avaldas teisipäeval vähemalt 10 000 inimest meelt, kui parlament kinnitas 63-aastase endise presidendi Serž Sargsjani peaministriks.

Protestiürituse korraldanud opositsiooni liider Nikol Pašinjan ütles, et Jerevani Vabariigi väljakule kogunenud kümned tuhanded inimesed mõistavad hukka Sargsjani püüded pikendada oma võimuhaaret pärast presidendiametist lahkumist eelmisel nädalal.

"Armeenia ilma Seržita!" karjusid meeleavaldajad.

"Kuulutan täna rahumeelse sametirevolutsiooni Armeenias alanuks," ütles Pašinjan meeleavaldajatele peetud kõnes.

"Kogu minu põlvkond on Sargsjani ja tema valitsuse vastu. Ta on olnud võimul kümme aastat ja näeme, et midagi head sellest tulnud pole," ütles protestimarsil osalenud tudeng Irina Davtjan uudisteagentuuri AFP ajakirjanikule.

Sargsjani teine ja viimane ametiaeg presidendina lõppes eelmisel nädalal. Ekspresident jääb riigijuhiks uue parlamentaarse valitsussüsteemiga, mis opositsiooni hinnangul kehtestati tema võimu jätkamiseks. Sargsjan valiti peaministriks 77 poolt- ja kümne vastuhäälega hoolimata ulatuslikest protestidest tema valitsusjuhina jätkamise vastu.

Meeleavaldajad üritavad 13. aprillist Jerevani kesklinna hõivata. Bagramjani prospekti, kus asub parlament, turvavad eritehnikaga jõud.

Sargsjan on lubanud jätkata koostööd Venemaa, Euraasia Majandusühenduse ja Euroopa Liiduga.

"Jätkame koostööd Venemaa, Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni ja Euraasia Majandusühendusega. Jätkame koostööd Iraani, Euroopa Liidu, USA ja Hiinaga," lubas Sargsjan teisipäeval parlamendile.

Kandidaadi sõnutsi ei saa Armeenia koostööd nende riikide ja organisatsioonidega vältida.

"Meie poliitika alus seisneb koostöös, võidus tänu koostööle. Ja me ei ürita kunagi võita teiste riikide tülist," sõnas Sargsjan.

Ta lisas, et kolmandik Armeenia kaubakäibest on Venemaaga, kolmandik Euroopa Liiduga ja kolmandik jääb teiste päralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles