AJA PEEGEL. Varssavi geto ülestõusu meenutamisele heidab varju uus holokaustiseadus

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End SS-vägede kätte andnud juudid pärast Varssavi geto ülestõusu mahasurumist 1943. aasta mais.
End SS-vägede kätte andnud juudid pärast Varssavi geto ülestõusu mahasurumist 1943. aasta mais. Foto: akg-images/Scanpix

Poolas ja mujalgi maailmas meenutatakse täna 75 aasta eest alanud Varssavi geto ülestõusu, kuid mõru maigu jätab mälestusüritustele vastuoluline ja eriti juutide seas palju kritiseeritud nn holokaustiseadus, mis keelab panna poolakate õlule vastutust Natsi-Saksamaa eestvedamisel sooritatud kuritegude eest.

«Poola juutide ajalugu ümbritseb hulk delikaatseid, vastuolulisi teemasid, mida Poola võimud lihtsalt ei soovi ülejäänud maailmaga jagada,» ütlest Ottawa ülikooli holokaustiuurija Jan Grabowski hiljuti Kanada rahvusringhäälingule CBC.

1940. aasta aprillis moodustatud Varssavi geto oli suurim omasugune okupeeritud Poolas – selle müüride vahele oli aastate jooksul kokku surutud 460 000 juuti. 1943. aasta kevadeks oli neist juba enam kui 300 000 saadetud Treblinka hävituslaagrisse ja Natsi-Saksamaa otsustas likvideerida allesjäänud geto elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles