ÜRO turvameeskond sattus Süürias Doumas tule alla (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO autod Doumas.
ÜRO autod Doumas. Foto: ABD DOUMANY/AFP/Scanpix

Süürias Douma linnas enne keemiarelvaekspertide saabumist luuremissioonil viibinud ÜRO turvameeskond sattus tule alla, ütles maailmaorganisatsiooni ametnik.

«Eile tehti Doumas luuremissiooni läbi viinud ÜRO turvameeskonna pihta laske,» ütles ametnik AFP-le. «Nad ei saanud viga ja naasid Damaskusesse.»

Süüria suursaadik Bashar Jaafari teatas teisipäeval, et riiki saadetud Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) uurimisrühm pole veel Doumas tööd alustanud ja ootab rohelist tuld ÜRO Julgeolekunõukogult.

OPCW ekspertide rühm pidi Doumas väidetava keemiarünnaku paigas tööd alustama juba pühapäeval, luid siiani on asi veninud muu hulgas julgeolekukaalutlustel.

Linnas sai 7. aprillil arvatavas kloorgaasirünnakus surma üle 40 inimese. Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa korraldasid nädal hiljem karistusaktsioonina täppisrünnaku Süüria režiimi keemiarelvarajatistele.

Briti suursaadik Peter Wilson ütles Haagis ajakirjanikele, et turvameeskond sõitis eile Vene sõjaväepolitsei eskordi saatel kahte Douma piirkonda.

Ühes kohas tervitas ametnikke suur protestijate hulk, nii et nad olid sunnitud lahkuma. Teises kohas tulistati neid väikerelvadest ja kärgatas plahvatus, vahendas Wilson OPCW peadirektorilt saadud infot.

OPCW peadirektor Ahmet Üzümcü ütles Haagis suursaadikutele, et pole teada, millal saavad eksperdid Doumas tööle hakata.

Tundmatuks jääda soovinud ÜRO ametnik ütles, et turvameeskond jääb esialgu koos ekspertidega Damaskusesse.

Wilson ei osanud vastata küsimusele, kas meeskonda rünnati sihilikult.

Süüria suursaadik Jaafari lausus eile, et kui ÜRO turvameeskond leiab, et olukord Doumas on ohutu, alustavad OPCW eksperdid homme tööd.

Ta rõhutas, et Süüria valitsus teeb kõik, et selle missiooni tööle kaasa aidata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles