Erdoğanile võimu juurde? Türgi korraldab juunis erakorralised valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan algatas täna ennetähtaegsete parlamendi- ja presidendivalimiste korraldamise 24. juunil, tuues korralised valimised pooleteise aasta võrra ettepoole.

Erdoğan teatas otsusest pärast kohtumist Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) juhi Devlet Bahçeliga presidendipalees.

«Konsultatsioonide tulemusena härra Bahçeliga oleme otsustanud korraldada valimised pühapäeval, 24. juunil,» teatas president paleest tehtud pöördumises.

Parlamendi- ja presidendivalimised peetakse samal päeval. Korralised valimised pidanuks toimuma 2019. aasta 3. novembril.

Alates 2014. aasta augustist Türgi presidendi ametit pidava Erdoğani erakonnal Õigluse ja Arengu Partei (AKP) on parlamendis enamus.

Erdoğani sõnul tuleb uus valitsemissüsteem kiiresti jõustada, et Türgi saaks tegeleda ees seisvate väljakutsetega, nagu võitlus kurdimässulistega Süürias ja Iraagis.

«Olgu selleks piiriülesed operatsioonid Süürias või ajaloolised sündmused Süürias ja Iraagis, on nende tõttu Türgi jaoks teatud ebamäärasuste kiire ületamine kohustuslik,» lausus president.

Bahçeli jahmatas eile Türgi poliitikavaatlejaid üleskutsega mitte oodata presidendi- ja parlamendivalimistega 2019. aasta 3. novembrini, vaid viia need läbi juba tänavu 26. augustil.

Suurima opositsioonierakonna Vabariikliku Rahvapartei (CHP) liider Kemal Kılıçdaroğlu tervitas erakorralisi valimisi. «Me saadame AKP minema,» lubas ta.

Avaldus hämmastas kommentaatoreid, sest Erdoğani valitsus oli ennetähtaegsed valimised seni korduvalt välistanud.

Pärast Bahçeliga kohtumist tõi aga Erdoğan valimised veelgi varasemale ajale, mis tähendab intensiivset ja kiirustades läbi viidavat valimiskampaaniat.

Valimised annavad Erdoğanile võimaluse pikendada presidendipõlve veel viie aasta võrra. Ta on olnud võimul juba 15 aastat, esmalt peaministri ja siis presidendina.

Türgis kuulutati just välja erakorralised valimised (parlamendi ja presidendi). Seekord 24. juunil, seega kohe. AKP liitlase, paremradikaalse natsionalistliku partei liider Bahçeli tegi Erdoğanile sellesisulise «ettepaneku». Too vastanud: «Hodri meyadan!» (Väljakutse vastu võetud!).

Opositsioonilistele erakondadele Iyi, CHP ja HDPle on see halb uudis. Kui AKP kampaania käib juba pikalt (ilmselgelt on ootamatud valimised nende huvides ja mitte neile uudiseks), siis viimased nii lühikese ajaga enam midagi väljapaistvat teha ei jõua. Eriti keeruline on mobiliseeruda aga kuju võtval Iyil.

Muidugi on spekulatsioonid erakorralistest valmistest juba ammu ringelnud, kuid selleks ennustati augustit. Murranguline on see, et otse valitud president saab esmakordselt uues konstitutsioonis ette nähtud laiendatud mõjuvõimu. Kuna 15. juunini kestab ramadaan, kasutatakse neil valimistel ilmselt palju jumalakõnet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles