Austria plaanib nõuda migrantidelt telefonide loovutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Nickelsdorfi raudteejaamas.
Migrandid Nickelsdorfi raudteejaamas. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

Austria valitsus kiitis täna heaks meetmed, millega võimud hakkavad nõudma riiki saabuvatelt põgenikelt mobiiltelefonide loovutamist ja kuni 840 eurot.

Raha läheb asüülitaotluskulude katteks ning telefonidest uuritakse, kas sealsed geolokatsiooniandmed vastavad põgenike endi jutule riiki saabumise kohta.

Kui selgub, et asüülitaotleja on sisenenud varem mõnda teise Euroopa Liidu riiki, kus kehtib nn Dublini regulatsioon, saadetakse nad sinna tagasi.

Paremäärmuslikku Vabadusparteisse (FPÖ) kuuluv siseminister Herbert Kickl ütles, et tema eesmärk oli välismaalaste õigusi kitsendav ja jõustatav seadus, et teha lõpp asüülisüsteemi kuritarvitamisele.

Meetmed pannakse lähinädalatel parlamendis hääletusele.

Immigratsioonile piiri panek oli mullustel parlamendivalimistel FPÖ põhilubadus ning seda jagavad ka kantsler Sebastian Kurz ja tema Austria Rahvapartei (ÖVP).

Austria sai 2015. aasta rändekriisi järel üle 150 000 asüülitaotluse. Taotlejate arv lähenes kahele protsendile riigi 8,7 miljonist elanikust.

Täna vastu võetud piirangud tähendavad ka seda, et põgenik saab Austria kodakondsust taotleda alles 10 aastat pärast riiki saabumist. Praegu kehtib kuue aasta nõue.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles