USA võimas sõjalaev saabus Helsingisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Porter mullu märtsis Vahemerel.
USS Porter mullu märtsis Vahemerel. Foto: US Navy/AP/Scanpix

Täna saabus Helsingisse mitmepäevasele visiidile USA mereväe Arleigh Burke klassi raketihävitaja USS Porter.

Soome mereväe teatel on tegemist rutiinse visiidiga, mille käigus muu hulgas tehakse hooldust ning täiendatakse laeva varusid edasise mereretke jaoks.

USA sõjalaeva meeskonna liikmetel on kavas kohtuda Soome tsiviil- ja armeejuhtidega. Sõjalaev lahkub Helsingist pühapäeval.

Arleigh Burke klassi raketihävitaja USS Porter on 154 meetrit pikk ja 20 meetrit lai ning selle komandör on John V. Tobin. Laeva meeskonda kuulub ligi 300 mereväelast.

Alus kannab endaga kaasas 96 raketti. MK-41 Vertical Launch System (VLS) ehk vertikaalstardisüsteem väljastab tervet variatsiooni erinevaid rakette, alustades kuulsast Tomahawkist ning lõpetades uuemate ja arenenumate süsteemidega nagu Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) õhutõrjerakett. 

USA potentsiaalsete vaenlaste seas on Burke aga ehk kõige tuntum oma Aegis Combat System'i poolest, mis on suursõjatootja Lockheed Martini poolt valmistatav integreeritud sihtimissüsteem. Aegis kombineerib endas võimsad arvuti- ja radarisüsteemid, et teha keerukaid kalkulatsioone ning jälitada suure täpsusega erinevaid objekte, võimaldades nii juhtida tiibrakette (ja muid süsteeme) oma sihtmärkideni. Aegis toimib nii ründes kui kaitses ja seda toetab võimas AN/SPY-1 passiivradarisüsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles