OPCW lükkas tagasi Moskva väited teisest närvimürgist Salisburys

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Salisbury keemiarünnaku sündmuskohal.
Uurijad Salisbury keemiarünnaku sündmuskohal. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) direktor Ahmet Üzümcü lükkas täna tagasi Venemaa väited, et Salisburyst leiti praeguseks kinnitust leidnud närvimürgi kõrval ka teise närvimürgi jälgi.

OPCW liikmesriikide diplomaadid alustasid täna Haagis organisatsiooni täitevnõukogu istungil erakorralisi kõnelusi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisjuhtumi üle. Möödunud nädalal kinnitasid OPCW eksperdid Suurbritannia uurimistulemusi, mille põhjal mürgitati Skripalid närvimürgiga.

Suurbritannia süüdistab Venemaad rünnakus, milles kasutati Londoni sõnul Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürki Novitšok, mida oli määritud Sergei Skripali ukselingile tema Salisburys asuvas maja esiuksel. Moskva eitab seotust juhtumiga.

Novitšok on rühm surmavaid keemilisi ühendeid, mis teadaolevalt töötati välja Nõukogude Liidus 1970. ja 1980. aastatel.

Organisatsiooni eksperdid kinnitasid pärast Salisburys sündmuspaiga uurimist Suurbritannia uurimistulemusi, kuid ei nimetanud avalikult ei rünnakuks kasutatud ainet ega selle päritolu.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles laupäeval, et Moskva sai salajast infot Šveitsis Spiezis asuvast laborist, mis Salisburyst võetud proove uurib. Tema sõnul näitas analüüs, et proovid sisaldasid närviagenti BZ ja selle eelkäijat, mis kuulusid USA, Suurbritannia ja teiste NATO riikide keemiaarsenali, kuid mida Nõukogude Liit ja Venemaa kunagi välja ei töötanud.

Üzümcü ütles OPCW täitevnõukogu istungil, et BZ eelkäija 3Q oli OPCW laboris kõigi kvaliteedikonrolliprotseduure arvestades ette valmistatud katseproovis.

Tema sõnul pole sellel mingit pistmist OPCW meeskonna poolt Salisburys kogutud proovidega.

Briti suursaadik Peter Wilson süüdistas samal istungil Venemaad mõtlematus ja valimatus käitumises, mis rikub keemiarelvakonventsiooni ja ohustab ülemaailmset julgeolekut.

OPCW kinnitas, et nende eksperdid leidsid sama ainet, mida Briti võimud, ja see on Novitšok.

Wilsoni sõnul viitab kõik Venemaa seotusele tapmiskatsega ning Moskva on varemgi viinud läbi riigi toetatud atentaate.

«Me usume, et ainult Venemaal on tehnilised võimed, operatiivkogemus ja motiiv Skripalide ründamiseks,» lausus Briti diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles