Castrote ajastu lõpp: Kuuba parlament esitas Díaz-Caneli ainsaks presidendikandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miguel Diaz-Canel (keskel) Kuuba rahvasaadikute kongressil.
Miguel Diaz-Canel (keskel) Kuuba rahvasaadikute kongressil. Foto: AFP / Scanpix

Miguel Díaz-Canel kandideerib ainsana Raúl Castro järglasena Kuuba presidendiks, teatasid ametnikud kolmapäeval.

Rahvusassamblee asub uut presidenti valima neljapäeval ja teeb lõpu Castrote dünastiale, mis on saareriigis võimul olnud ligi 60 aastat.

Castro (87) astub presidendiametist tagasi pärast kahte viie aasta pikkust ametiaega, kuid jääb kommunistliku partei esimeheks. Tema vend Fidel oli saareriigi peaminister ja president alates 1959. aastast kuni tagasiastumiseni 2006. aastal.

Díaz-Canel (57) on kommunistliku partei ametnik ja esimene asepresident, kes on aastakümneid visalt parteiredelil ülespoole rühkinud. 2013. aastal sai temast Castro parem käsi.

Rahvusassamblee kahepäevane istungjärk algas kolmapäeval. 605-kohaline koda valib 31-liikmelise riiginõukogu, mille esimehest saab automaatselt president.

Istungid on ajakirjandusele suletud ja programmi ei ole tutvustatud.

Hääletus võib toimuda juba kolmapäeval, aga uue presidendi nime ei tehta avalikuks enne neljapäeva, 19. aprilli, millel on Sigade lahe dessandi 57. aastapäevana suur sümboolne tähendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles