Bill Gates hoiatas ohtliku taudi leviku eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: Ted S. Warren/AP

Microsofti asutaja Bill Gates hoiatas kolmapäeval, et malaaria on taas pead tõstmas ja ohvrite arv maailmas kasvab, kui valitsused midagi ette ei võta.

Malaariaohvrite arv langes alates 2000. aastast pidevalt, kuid hakkas 2016. aastal jälle tõusma, sest sääskedega leviva nakkushaiguse likvideerimise töö on peatunud.

Filantroop Gates rõhutas Londonis malaariateemalisel tippkohtumisel innovatsiooni tähtsust võitluses malaariaga, et arstiteadus suudaks ennetada maalaariatekitajate resistentsust ravimitele ja putukamürkidele.

"See tagasiminek, kui juhtumite arv 2016. aastal tõusma hakkas, on meile tõsine signaal," ütles maailmas rikkuselt teine inimene konverentsil, kus eksperdid arutavad, mida edasi teha.

"Rahastus peab olema pikaajaline ja me peame olema nutikamad," rõhutas Gates.

2016. aastal suri maailmas malaariasse üle 445 000 inimese. Suurima osa ohvreist moodustasid alla viieaastased lapsed ja rasedad naised. Iga kahe minuti tagant sureb maailmas malaariasse üks laps.

Haigestumisi oli 2016. aastal 216 miljonit, 90 protsenti neist Aafrikas.

Malaaria läheb Aafrika majandusele maksma üle 12 miljardi dollari aastas ja võib neelata kuni 40 protsenti riigi tervishoiukulutustest.

2000.-2015. aastani langes malaariasurmade arv rohkem kui 60 protsenti. Gatesi sõnul tähendab see, et alates 1999. aastast, kui malaariavastasesse võitlusse investeerima hakati, suudeti päästa umbes seitsme miljoni inimese elu. Mitu riiki kuulutati malaariavabaks.

"Edusammud malaaria vastu on üks meie põlvkonna muljetavaldavamaid edulugusid globaalses tervishoius," sõnas USA filantroop.

"Aga kui me innovatsiooniga ei jätka, algab vähikäik," hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles