Baski mässulised lähevad paari nädala pärast laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm ETA liiget.
Kolm ETA liiget. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Hispaania Baskimaa mässuliste rühmitus ETA (Euskadi Ta Askatasuna) teatab lõplikust laialiminemisest mai esimesel nädalavahetusel, teatas piirkondlik meedia.

Baskimaa iseseisvumist taotlev ETA teatas 2011. aastal, et enam ei ürita oma eesmärki saavutada relvastatud ülestõusuga. 2017. aastal lubas rühmitus ära anda ka oma relvaarsenali.

Prantsusmaa ja Hispaania, kus ETA enim inimesi tappis, nõuavad aga rühmituselt täielikku laialiminemist. Baski piirkondlik ringhääling ETB teatas eile hilisõhtul, et ETA teatab täielikust laialiminekust mai esimesel nädalavahetusel ehk 5. ja 6. mail.

ETB sõnul toimub Lõuna-Prantsusmaal ETA lõppu tähistav üritus ning seejärel teeb rühmitus avalduse laialiminekust. ETA tappis aastakümneid kestnud relvakonfliktis üle 850 inimese, nende seas poliitikuid, politseinikke ja ettevõtjaid.

Rühmitus moodustati 1959. aastal ning selle loomise taga oli oma keelt ja kultuuri omavate baskide viha Francisco Franco diktatuuri vastu. Aastate jooksul pandi toime mitmeid surmavate tagajärgedega rünnakuid.

Rühmituse tegevus on viimastel aastakümnetel märkimisväärselt aeglustunud. Üheks põhjuseks on ETA liigne vägivaldsus, mida ei toetatud. Kaasa aitas ka suurema fiskaalautonoomia saavutamine 1981. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles