Austriasse saabuvad asüülitaotlejad peavad hakkama telefone loovutama ja raha maksma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria relvajõudude liikmed ja migrandid.
Austria relvajõudude liikmed ja migrandid. Foto: Leonhard Foeger / Reuters/Scanpix

Austria valitsuskabinet kiitis eile heaks uued meetmed, mille kohaselt peavad riiki saabuvad asüülitaotlejad oma telefonid loovutama ning maksma võimudele kuni 840 eurot.

Raha kasutatakse esitatud taotluste menetlemiseks. Võimud kavatsevad migrantide telefone uurida ning seeläbi mõista, kas asüülitaotlejate esitatud andmed nende teekonna kohta vastavad ka telefonist leitavatele GPS-andmetele.

Kui leitakse, et taotleja on varasemalt sisenenud Euroopa Liidu riiki, kus kehtib niinimetatud Dublini määrus, võidakse nad sinna riiki tagasi saata.

Herbert Kickl.
Herbert Kickl. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) siseminister Herbert Kickl teatas, et eesmärgiks on «piirav ja rakendatav seadus, mis lõpetaks varjupaigasüsteemi väärkohtlemise». Tõenäoliselt kiidab parlament uued meetmed järgmiste nädalate jooksul heaks.

Eelmisel aastal toimunud parlamendivalimistel oli FPÖ üheks peamiseks lubaduseks just immigratsiooni piiramine. Sama idee võttis omaks ka praegune kantsler Sebastian Kurz paremtsentristlikust Austria Rahvaparteist (ÖVP).

Austria on 2015. aasta migrandikriisi järel saanud üle 150 000 asüülitaotluse. Riigis elab kokku 8,7 miljonit inimest.

Eile avaldatud meetmete kohaselt saaks põgenikud tulevikus Austria kodakondsust taotleda pärast kümme aastat riigis elamist. Praegu on see võimalus pärast kuue aasta möödumist. Samuti kiirendatakse protsessi kurjategijatest asüülitaotlejate deporteerimiseks.

Inimõigustega tegelev SOS Mitmensch pole valitsuse uute meetmetega rahul. «Kui viimane raha võetakse ära meestelt, naistelt ja lastelt, kellel on seda niigi vähe, siis nõrgestab see asjaosalisi,» teatas grupp. Nende sõnul muudaks sellised meetmed integratsiooni keerulisemaks.

Samuti väideti, et telefonidest pärinevate andmete uurimine oleks inimeste privaatsuse tõsine rikkumine. Inimõiguslaste sõnul on reeglite muutmise näol tegu vaid «poliitilise poosetamisega», mille abil üritatakse varjata seda, et varjupaiga saamine Austrias on juba praegu väga raske.

Eelmisel nädalal ütles Kickl, et kavatseb oma Euroopa Liidu kolleege suruda, et võimaluse korral lõpetada asüülitaotluste esitamine Euroopa riikidele. Minister soovib süsteemi, kus inimesed saavad varjupaika taotleda vaid niinimetatud transiittsoonides, mis asuvad Euroopa Liidu piiridest väljaspool.

Sel aastal tegi Kickl vastuolulise väite, mille kohaselt sooviks ta asüülitaotlejad kindlatesse kohtadesse koondada. Selle kirjeldamiseks kasutas minister sõna, mida seostatakse natside surmalaagritega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles