Endine kõrge ametnik: May immigratsioonipoliitika meenutas Natsi-Saksamaad (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AFP/Scanpix

Endine kõrge ametnik kritiseeris Briti peaministri Theresa May immigratsioonipoliitikat ajal, mil ta oli siseminister.

May rändepoliitika tõusis tähelepanu alla seoses sel nädalal Kariibi mere piirkonna immigrantide väljasaatmisähvarduse tõttu puhkenud poliitilise skandaaliga.

Suurbritannia kutsus Kariibi regiooni elanikke pärast Teist maailmasõda tööle ning lubas neil jääda määramata ajaks, kuid paljusid, kes ei ajanud oma dokumente korda, ähvardab nüüd väljasaatmine.

1950. ja 1960. aastatel Suurbritanniasse kolinud Kariibi piirkonna sisserändajaid nimetatakse Windrushi põlvkonnaks ja 140 Briti parlamendi liiget on kutsunud astuma samme nende ebainimliku olukorra lahendamiseks.

Kariibi piirkonna sisserändajate saabumine.
Kariibi piirkonna sisserändajate saabumine. Foto: PA / PA Wire/PA Images/Scanpix

Endine tsiviilteenistuse juht ja ülemkoja liige Bob Kerslake ütles BBC-le, et May omaaegne püüd luua illegaalsetele immigrantidele vaenulik keskkond meenutas peaaegu Natsi-Saksamaad.

Bob Kerslake.
Bob Kerslake. Foto: Peter Byrne / PA Wire/PA Images/Scanpix

«See oli seaduseelnõu, mis tekitas valitsuses väga palju vaidlusi,» ütles Kerslake. «Mõne arvates meenutas see toimelt peaaegu Natsi-Saksamaad.»

Keskkonnaminister Michael Gove ütles, et tema ei ole kuulnud kelleltki võrdlust Natsi-Saksamaaga.

Endise peaministri David Cameroni paremtsentristlik konservatiivide valitsus tõotas 2010. aastal võimule tulles luua vaenuliku keskkonna inimestele, kes on ilma loata Suurbritanniasse saabunud.

Nüüdseks on välja tulnud, et strateegia, mis andis maaomanikele ja tööandjatele karistuse ähvardusel voli illegaalsed immigrandid sihikule võtta, viis hoopis seaduslikul teel saabunud, kuid dokumentide vormistamisega hätta jäänud sisserändajate kimbutamiseni.

Valitsus on omaks võtnud, et Windrushi põlvkond sattus löögi alla alusetult, ja moodustanud töörühma juhtumite uurimiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles