Võimupartei juht: Rumeenia kolib Iisraeli-saatkonna Jeruusalemma

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia võimuerakonna Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) esimees Liviu Dragnea 21. märtsil.
Rumeenia võimuerakonna Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) esimees Liviu Dragnea 21. märtsil. Foto: AFP/SCANPIX

Rumeenia

Rumeenia valitsus järgib Ühendriikide eeskuju ja viib oma Tel Avivis asuva Iisraeli-saatkonna Jeruusalemma, ütles võimupartei juht neljapäeval.

"Otsus on langetatud (...) protseduurid algavad," ütles Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) esimees Liviu Dragnea telekanalis Antena 3 enne valitsuse ametlikku teadaannet.

Dragnea sõnul jõudis peaminister Viorica Dăncilă juhitav valitsus kolmapäeval kokkuleppele "alustada protseduure saatkonna Jeruusalemma kolimiseks".

Valitsuse pressiesindaja keeldus vastuseks AFP küsimusele kommentaaridest, kuigi Rumeenia valitsuse sellise kavatsuse kohta lekkis avalikkusesse infot juba detsembris.

USA president Donald Trump teatas 6. detsembril, et tunnustab Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja USA kolib oma Iisraeli-saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma.

Seni on Ühendriikide eeskuju järginud vaid Kesk-Ameerika riik Guatemala. Rumeeniast saaks esimene Euroopa Liidu liikmesriik, kes on otsustanud selles küsimuses USA eeskuju järgida.

Detsembris võttis 128 riiki ÜRO Peaassambleel vastu resolutsiooni, millega mõisteti USA otsus hukka. Vastu hääletanud Ühendriikide ja Iisraeli seisukohta toetas vaid seitse riiki.

Iisrael vallutas Ida-Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Jordaanialt ning annekteeris selle 1980. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta. Palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Dragnea märkis sammu "tohutut sümboolset väärtust", öeldes, et Iisraelil "on tugev rahvusvaheline mõju" ja Bukaresti otsus "oleks USA valitsuse jaoks äärmiselt väärtuslik".

"Usun, et see samm toob Rumeeniale suurt kasu. See on ka pragmaatiline lähenemine. Nagu meil kõigil, on ka Iisraelil õigus rajada oma pealinn sinna, kuhu ta tahab," lausus Rumeenia sotsiaaldemokraatide liider.

Dragnea käis Rumeenia Iisraeli-saatkonna Jeruusalemma kolimise idee esmalt välja detsembris, kuid president Klaus Iohannis teatas seepeale, et Jeruusalemma staatus tuleb lahendada Iisraeli ja palestiinlaste läbirääkimiste teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles