Svaasimaa kannab kuninga käsul edaspidi nime eSwatini

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svaasimaa kuningas Mswati III 18. aprillil kohtumisel Taiwani presidendi Tsai Ing-weniga.
Svaasimaa kuningas Mswati III 18. aprillil kohtumisel Taiwani presidendi Tsai Ing-weniga. Foto: AFP/SCANPIX

Svaasimaa

Svaasimaa kuningas, üks vähestest maailma absoluutse võimuga monarhidest, teatas neljapäeval, et kuningriik on muutnud oma nime eSwatini´ks, et tähistada 50 aasta möödumist iseseisvumisest Suurbritannia võimu alt.

Kuningas Mswati III kuulutas riigi uue nime välja iseseisvuspäeva pidustusel riigi suuruselt teise linna Manzini staadionil. "Tahan teha teatavaks, et Svaasimaa pöördub tagasi oma algupärase nime juurde," lausus punast sõjaväevormi kandnud monarh.

"Aafrika riigid pöördusid iseseisvudes tagasi oma iidsete nimede juurde, mis neil olid enne koloniseerimist. Nüüdsest peale kannab riik ametlikul eSwatini kuningriigi nime," lausus Mswati III.

Svaasi keeles tähendab eSwatini "Svaasi kohta".

Nimevahetus võib kaasa tuua kuningriigi põhiseaduse ümberkirjutamise ning tähendada muutust ka Svaasimaa Kuninglike Politseijõudude, Svaasimaa Kaitseväe ja Svaasimaa Ülikooli jaoks.

Erinevalt mõnest teisest riigist ei muutnud Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Mosambiigi vahel asuv merepiirita Svaasimaa 1968. aastal iseseisvudes oma nime.

Nimi Svaasimaa on mõnedele väikeriigi kodanikele pinnuks silmas kui svaasi ja inglise keele sulam.

Mswati III sai väikeriigi kuningaks 1986. aastal 18-aastasena ning teda on korduvalt kritiseeritud pillava elustiili pärast olukorras, kus riigi elanikkond elab vaesuses.

Svaasimaa, mille rahvaarv on 1,3 miljonit, on tuntud kõrgeima HI-viirusesse nakatumise määra poolest maailmas. Riigis kannab viirust 27 protsenti täiskasvanutest.

Mitu endist Briti Aafrika kolooniat on iseseisvumise järel nime vahetanud - Rodeesiast sai Zimbabwe, Njassamaast Malawi ja Betšuaanamaast Botswana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles