Põhja- ja Lõuna-Korea avasid liidrite otseliini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Panmunjomi piirikülas.
Sõdurid Panmunjomi piirikülas. Foto: Lee Jin-man / AP/Scanpix

Põhja- ja Lõuna-Korea avasid täna liidrite otseliini, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap presidendibüroole viidates.

Otseühendus loodi nädal enne Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kohtumist, mis toimub kahte riiki eraldavas demilitariseeritud tsoonis.

Otseliin ühendab Lõuna-Korea presidendi Sinist Maja Soulis Põhja-Korea riigiasjade komisjoni bürooga Pyongyangis. Kim on muu hulgas riigiasjade komisjoni esimees.

«Äsja loodi ajalooline otseliiniühendus kahe Korea liidrite vahel,» ütles Sinise Maja kõrge ametnik Youn Kun-young ja lisas, et proovikõne tegid ametnikud.

Lõuna-Korea poolt avaldatud foto telefonist, mille kaudu liidrite otseliin toimima hakkab.
Lõuna-Korea poolt avaldatud foto telefonist, mille kaudu liidrite otseliin toimima hakkab. Foto: AP/SCANPIX

Mooni ja Kimi kohtumine on kavas 27. aprillil demilitariseeritud tsooni lõunapoolel. See on kolmas Koreade tippkohtumine pärast 1950.-53. aasta sõda, mis lõppes relvarahuga. Rahulepet ei ole tänini sõlmitud ja see tähendab, et sisuliselt on Koread omavahel sõjas.

Soul püüab läbi suruda deklaratsiooni, et sõda on läbi. See on ettevalmistav samm rahuleppe allkirjastamisele, mille poole peavad Koread Mooni sõnul püüdlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles