USAs hukati 83-aastane mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walter Moody.
Walter Moody. Foto: AP/Scanpix

USA Alabama osariigis hukati eile 83-aastane mees, kes oli süüdi kahe inimese mõrvamises.

Walter Moodyst sai vanim hukatud inimene pärast 1976. aastat, mil surmanuhtlus taas USA ülemkohtu poolt seaduslikuks muudeti. Mehe elu lõpetati William C. Holmani vanglas eile õhtul, tegu oli USAs selle aasta kaheksanda hukkamisega.

Moody mõisteti 1991. aastal süüdi kohtunik Robert Vance'i tapmises 1989. aastal. Vance oli 1972. aastal Moody üle õigust mõistnud. Toona jäi nüüdseks hukatud mees süüdi torupommi omamises.

Walter Moody 1990. aastal.
Walter Moody 1990. aastal. Foto: AP/SCANPIX

Moody hingele jäi veel teinegi mõrv. Kaks päeva pärast Vance'i tappis ta ka Georgia osariigi advokaat Robert Robinsoni. Mõlemad veretööd pani Moody toime torupommi kasutades.

USA ülemkohus oli ajutiselt Moody hukkamise edasi lükanud, aga keeld eemaldati ilma selgitusi jagamata. Alabama kuberner Kay Ivey lükkas tagasi Moody esindajate poolt esitatud armuandmispalve. Kuberneri sõnul soovis ta, et õigust rakendataks korrektselt.

Surmamõistetu väitis, et on süütu, aga otsustas enne hukkamist viimast avaldust mitte teha. Hukkamine viidi läbi mürgisüstiga ja see võttis aega 26 minutit.

Varasemalt oli vanimaks surma saadetud inimeseks 77-aastane John Nixon Mississippi osariigist. Ta hukati 2005. aastal, põhjuseks oli 1985. aastal toime pandud mõrv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles