Austria keelab Türgi valimiskampaania (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdoğani toetajate meeleavaldus 2016. aastal Viinis parlamendihoone ees.
Erdoğani toetajate meeleavaldus 2016. aastal Viinis parlamendihoone ees. Foto: CHRISTOPHER GLANZL / AFP / SCANPIX

Austrian kantsler Sebastian Kurz ütles täna, et valitsus kavatseb takistada Türgi parteidel juunikuiste valimiste eel Austrias kampaaniat teha.

Kampaaniaüritused ei ole teretulnud, ütles Kurz raadiojaamale Ö! ja lisas, et neid ei lubata läbi viia.

«Türgi juhtkond eesotsas Erdoğaniga on püüdnud aastaid kasutada ära Türgist pärit kogukondi Euroopas; seda on tehtud Erdoğani ja tema toetajate kampaaniate puhul,» ütles Austria kantsler.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan otsustas nädala algul viia 24. juunil läbi ennetähtaegsed valimised.

Valimised tõsteti poolteist aastat kavandatust varasemaks ja sellega saabub kiiremini aeg, mil astub ametisse uus täitevvõimuga president, kelle volitused pandi paika 2017. aasta aprillis rahvahääletusel heaks kiidetud põhiseadusmuudatustega.

Kurz ütles, et valimisüritused keelatakse ära eelmisel aastal vastu võetud avalike kogunemiste seaduste alusel. See annab võimudele voli kogunemised ära keelata, kui need teenivad kolmanda poole kodanike poliitilisi huve või kahjustavad Austria omi.

Kurz kinnitas, et ära keelatakse ka Türgi opositsiooni kampaaniakoosolekud.

Eelmisel aastal keelas mitu Euroopa Liidu riiki Türgil referendumikampaaniaid läbi viia, keelajate hulgas olid ka Austria ja Saksamaa, kelle suhted Türgiga seeläbi pingestusid.

Austrias elab umbes 360 000 türgi päritolu inimest, neist 117 000 on Türgi kodanikud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles