Relvarühmitus ETA vabandas ja teatas tegevuse lõpetamisest (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
FILE PHOTO: Three members of Basque separatist group ETA call for a definitive end to 50 years of armed struggle, which has cost the lives of at least 850 people, in this still image taken from an undated video published on the website of Basque language newspaper Gara October 20, 2011. REUTERS/Gara/Handout/File Photo    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT
FILE PHOTO: Three members of Basque separatist group ETA call for a definitive end to 50 years of armed struggle, which has cost the lives of at least 850 people, in this still image taken from an undated video published on the website of Basque language newspaper Gara October 20, 2011. REUTERS/Gara/Handout/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT Foto: HANDOUT / REUTERS

Baskide relvarühmitus ETA väljastas vabanduse mitu aastakümmet kestnud iseseisvusvõitluse jooksul tapetud inimeste eest. Varsti pärast peaks rühmitus teatama ka tegevuse lõpetamisest.

ETA vabandas, et tappis inimesi, kes ei olnud otseselt konfliktiga seotud. Hispaania valitsuse sõnul saavutati rühmituse osas ülekaal nii poliitiliselt kui operatiivselt ning ETA ei saavutanud ühtegi enda seatud eesmärki.

ETA tappis üle 40 aastat kestnud tegevuse jooksul ligi 800 inimest ja põhjustas tuhandetele vigastusi.

Põhja-Hispaanias ja Lõuna-Prantsusmaal baskidele iseseisvust nõudnud rühmitus peaks teatama tegevuse lõpetamisest järgmise kuu alguses.

«Me oleme teadlikud, et pika relvastatud vastupanu jooksul oleme põhjustanud palju valu ja toonud kaasa kahju, mida ei ole võimalik heastada,» teatas rühmitus kahes baskikeelses ajalehes avaldatud teates.

«Me soovime näidata austust surnute, vigastatute ja ETA tegevuse läbi kannatada saanud inimeste suhtes. Me vabandame südamest,» lisas rühmitus.

2010. aasta septembris teatas ETA, et ei kavatse edaspidi rünnakuid korraldada ja kuulutas 2011. aasta jaanuaris välja alalise relvarahu.

2017. aasta aprillis avalikustas rühmitus oma relvavarude asukohad ja teatas, et on kõikidest relvadest loobunud.

ETA («Euskadi ta Askatasuna», baski keeles «Baskimaa ja vabadus») sai alguse 1960. aastatel kindral Franco diktatuuri vastasest üliõpilasliikumisest.

Franco ajal keelati baski keele kasutamine, survestati kultuuri ja vangistati ning piinati intellektuaale.

Tagasi üles