Orbán toetab «Sorose inimestest» nimekirja koostamist (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivist George Sorost kujutavat valitsuse plakatit eemaldamas.
Aktivist George Sorost kujutavat valitsuse plakatit eemaldamas. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán teatas, et pooldab ajalehe tegevust USA miljardärilt George Soroselt rahastust saavatest isikutest nimekirja koostamisel.

Eelmisel aastal ilmus valitsusmeelses ajalehes Figyelo nimekiri umbes 200 riigitöötajast, akadeemikust ja ajakirjanikust, kes on Soroselt rahastust saanud.

Orbáni lähedase liitlase omaduses ajaleht pealkirjastas nimekirja «Spekulandi inimesed», väites, et tegu on Ungaris sündinud miljardäri võrgustikuga.

Tänases raadiousutluses teatas Orbán, et nimekiri aitab tuua küsimustesse rohkem läbipaistvust.

«Ma julgustan eriti ajakirjanduses töötavaid inimesi aitama inimestel fakte mõista ja paljastama nii palju võrgustikke kui võimalik,» lausus peaminister. «Kui keegi ei häbene välismaalastelt raha võtta, siis ei peaks ta häbenema ka seda tunnistada.»

Nimekiri vallandas laialdase pahameele nii Budapesti USA saatkonnalt kui ÜRO inimõigusorganisatsioonidelt, mis süüdistasid väljaannet aina kahaneva Ungari kodanikuühiskonna ründamises.

Sorose Avatud Ühiskonna Fond teatas Budapestis tegevuse lõpetamisest ja kolib oma Ida-Euroopa osakonna ümber Berliini.

Ungari veebiväljaande 444.hu andmetel lõpetab organisatsioon Ungaris tegevuse 31. augustil.

Orbán on survestanud valitsust vastu võtma nn «Peatage Soros» seadust, mis võib ühe esimese eelnõuna peaministri tagasivalimise järel parlamendilt heakskiidu saada. 

Seadus jäljendaks Venemaa samasisulisi seadusi, mis piiravad «illegaalset immigratsiooni toetavate» mittetulundusühingute tööd.

Kriitikute sõnul ründab seadus kodanikuühenduste tegevust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles