Hiina tervitas Põhja-Korea teadet katsetuste peatamise kohta (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina meedia kajastamas uudist Põhja-Koreast.
Hiina meedia kajastamas uudist Põhja-Koreast. Foto: Toru Hanai / Reuters/Scanpix

Hiina valitsus teatas, et tervitab Põhja-Korea otsust peatada tuuma- ja raketikatsetused ning näeb võimalikuna regiooni tuumarelvavabaks muutmist.

«Hiina usub, et otsus peatada tuumakatsetused ja keskenduda majandusarengule, inimeste elustandardite parandamisele, aitab edasi olukorra leevenemisele Korea poolsaarel ja edendab tuumarelvavabaks muutmist ja katseid leida poliitiline lahendus,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang.

«Hiina toetab Põhja-Koread... dialoogi (astumisel) ning läbikäimisel asjassepuutuvate osapooltega,» sõnas esindaja.

Vähem kui nädala aja pärast kohtub Põhja-Korea liider Kim Jong-un Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga tippkohtumisel kahte riiki eraldavas demilitariseeritud tsoonis.

«Põhja-Korea sulgeb tuumakatsetuste koha riigi põhjaosas, et tõestada lubadust peatada tuumakatsetused,» ütles Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA ööl vastu tänast.

Kim pole aga viidanud, et kavatseb loovutada oma praegused tuumarelvad või raketid.

KCNA teatel on selle sammu eesmärk muuta oma riiklikku fookust ja parandada majandust.

Põhja-Korea lubas ka teha oma regionaalsete naabrite ja rahvusvahelise kogukonnaga aktiivselt tööd rahu tagamiseks Korea poolsaarel ning optimaalse rahvusvahelise keskkonna loomiseks majanduse ülesehitamiseks.

Hiina on suurim Põhja-Korea liitlane.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles