Poolas nõudsid tuhanded õpetajad palgatõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas meelt avaldavad õpetajad.
Poolas meelt avaldavad õpetajad. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Poolas Varssavis asuva haridusministeeriumi ees nõudsid tuhanded õpetajad meeleavaldusel palgatõusu pärast valitsuse teadet rahastamise suurendamisest muudes valdkondades.

Avaliku sektori palgad, iseäranis hariduses ja tervishoius on Poolas olnud võrdlemisi madalad.

«Meil on kõrini hoolimatusest õpetajate suhtes, meil on kõrini õpetajate haletsusväärsetest palkadest,» sõnas Poola õpetajate ametiühingu ZNP juht Sławomir Broniarz.

«Haridusminister ütleb, et me teenime 5400 zlotti, kuid see on 2000 zlotti rohkem, kui enamik meist tegelikult palka saab,» sõnas ta, nõudes kõigile õpetajatele 1000 zlotti suurust palgatõusu. Üks Poola zlott võrdub tänase seisuga 24 eurosendiga.

Poolas meelt avaldavad õpetajad. 
Poolas meelt avaldavad õpetajad. Foto: Janek Skarzynski / AFP

Haridusminister Anna Zalewska rõhutas, et 2018.-2019. aastal kavandatud õpetajate palgatõus rahuldab haridustöötajaid kindlasti, kuid ZNP on ministri väidet tõrjunud.

«Ma olen töötanud ligi 38 aastat ja ma teenin 2800 zlotti kuus,» ütles üks Varssavi õpetaja meeleavaldusel. Uued õpetajad teenivad umbes 1900 zlotti kuus, sõnas ta.

Poola avalikustas eelmisel nädalal uued sotsiaalmeetmed vanuritele ja puuetega inimestele, samuti maksukärped väikeettevõtetele. Avaliku sektori palgatõus pole võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) prioriteetide seas seni olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles