Kreeka president välistas sõdurivahetuse Türgiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka president Prokopis Pavlopoulos Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.
Kreeka president Prokopis Pavlopoulos Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP/Scanpix

Kreeka president Prokopis Pavlopoulos lükkas tagasi võimaluse, et Ateena vahetab Türgi nurjunud riigipöördekatse ajal riiki põgenenud sõdurid välja kahe naaberriigis vangis hoitava Kreeka sõduri vastu.

Pavlopoulos välistas sõdurivahetuse pärast seda, kui Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et tema valitsus on valmis Kreeka sõdurite juhtumi üle vaatama, kui Ateena loovutab 2016. aasta nurjunud riigipöörde ajal riiki saabunud Türgi sõdurid.

«Kahe vangistatud Kreeka sõduri vahetamine kaheksa Kreekas viibiva Türgi sõduri vastu ei tule kõne alla,» ütles Pavlopoulos.

Kaks Kreeka sõdurit sattusid Türgi territooriumile 2. märtsil ning nad on tänaseni Edirne linnas spionaažis süüdistatuna eeluurimisvangistuses. Endi väitel eksisid nad udus ja sattusid üle piiri Türgi Edirne provintsi.

Kreeka ülemkohus on otsustanud, et kaheksat Türgi sõdurit, kes eitavad seotust riigipöördekatsega, ei anta Ankarale välja, sest kodumaal ei oleks neile tagatud õiglane kohtupidamine.

«Nad paluvad meil anda tagasi Kreeka sõdurid ja me ütlesime teile, et kui te esitate sellise nõudmise, peaksite andma meile enne FETO sõdurid, kes olid seotud mässuga meie riigi vastu,» ütles Erdoğan usutluses eratelekanalile NTV, kasutades Türgi võimude käibefraasi eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleni liikumise kohta. Ankara süüdistab Güleni riigipöördekatse korraldamises.

Türgi president lisas, et kui põgenenud sõdurid Ankara loovutatakse, on riik valmis Kreeka sõdurite juhtumi üle vaatama.

Kreeka kaitseminister Panos Kammenos ütles eile Erdoğani sõnu kommenteerides, et ta sai Kreeka sõdurite pantvangiolukorrast rääkides pilkamise osaliseks. «Kahjuks kinnitab seda ettepanek vahetuse kohta,» lausus ta.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras nõudis varem aprillis kahe sõduri vabastamist, öeldes, et neid ei tuleks kasutada etturitena väljapressimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles