ÜRO nõudis Kongo kriisi lõppu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV idaosas Põhja-Kivu provintsis sõjategevuse eest põgenevad inimesed.
Kongo DV idaosas Põhja-Kivu provintsis sõjategevuse eest põgenevad inimesed. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis erakorralisel istungil hukka Kongo DV idaosas nädalavahetusel pealetungi alustanud tutsi mässuliste võitluse ning kutsus Kinshasat ja naaberriigi Rwanda valitsust koostööle omavaheliste pingete maandamiseks.

 

Kolmapäeva hilisõhtul kogunenud julgeolekunõukogu tegi mittesiduva avalduse, milles nõuti kindral Laurent Nkunda mässulist rühmitust «oma operatsioone lõpetama», vahendas BBC News. Prantsusmaa toetab samal ajal kuni poolteise tuhande euroliidu sõduri saatmist konfliktipiirkonda.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon oli eile juba varem hoiatanud, et Kongo DV idaosas toimuv võib põhjustada humanitaarkatastroofi, sest lahingud on sundinud seal kodudest põgenema tuhanded inimesed. Ta kutsus vaenupooli sõjategevust lõpetama ja austama rahvusvahelist õigust ning mõistis hukka tsiviilelanike kasutamise elavkilbina.

Nkundale ustavad mässulised liikusid eile edasi Rwanda piiril Kivu järve ääres asuva Goma linna suunas ning ohus oli ka piirkonnas viibiv ÜRO rahuvalvejõud MONUC. 17 000-meheline kontingent üritab suurema sõja puhkemist ära hoida, kuid selle jõust ei piisa ning lisavägesid on palunud nii Kongo DV president Joseph Kabila kui ka kohalik ÜRO missiooni juht. Esialgu neid palveid alles kaalutakse.

Bani avalduse järel teatasid mässulised siiski eile õhtul ajutise relvarahu kehtestamisest ning soovitasid ka valitsusvägedel sellest kinni pidada. Nkunda põhjendab oma sõjalist aktsiooni sooviga kaitsta tutsi kogukonda Rwandast põgenenud hutu rühmituste eest, mille liikmeid süüdistatakse ka eelmise aastakümne genotsiidis osalemises.

ÜRO väljendas muu hulgas muret ka Kongo DV valitsusvägede sõdurite «distsipliini lagunemise» pärast, sest pealtnägijate sõnul olevat nad Goma linnas närvilised ja kontrolli alt väljas ning tulistavad tihti õhku. Diplomaatide väitel toetavad kindral Nkunda tutsi mässulisi ka Rwanda relvajõud ning eile teatati ka väidetavatest tulevahetustest piiril, ent Kigalist eitatakse konflikti sekkumist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles