USA välisministrikandidaat Mike Pompeo on senatis raskustes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministrikandidaat Mike Pompeo 13. aprillil senati välissuhete komitees senaatorite küsimustele vastates.
USA välisministrikandidaat Mike Pompeo 13. aprillil senati välissuhete komitees senaatorite küsimustele vastates. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

USA välisministrikandidaat Mike Pompeo on silmitsi tõsise vastuseisuga senati väliskomitees, mille heakskiidu saamiseks võib tal nappida hääli.

Komisjoni demokraadid ja vähemalt üks vabariiklane on öelnud, et ei toeta tema kandidatuuri. Esmaspäeval seisab ees väliskomitee istung ning Pompeost võib saada üle aastate esimene kandidaat, kes ei pälvi selle toetust.

Oodatakse, et senati täiskogu kaalub Pompeo kandidatuuri sel nädalal. Ka seal pole kindel, kas Valgel Majal on Pompeo välisministriks saamiseks hääled koos.

Mitmed demokraadid, kes toetasid Pompeo saamist Luure Keskagentuuri (CIA) juhiks, ei soovi teda näha välisministrina tema vaadete tõttu.

Pompeo on tuntud sõjakate välispoliitiliste vaadete tõttu, samuti on ta teinud kriitilisi märkusi geiabielude ja moslemite suhtes.

Ka need komisjoni liikmed, kes toetasid eelmisel aastal Pompeo kandidatuuri CIA juhi kohale, märkisid, et Pompeo ei sobi oma vaadete tõttu Ühendriikide esidiplomaadiks.

Komisjoni tegevus Pompeo hindamisel ei pruugi veel tähendada tema ametikohast ilmajäämist, kuid annab siiski harvaesineva löögi tippdiplomaadi kandidaadile, mida ei ole nähtub pärast George W. Bushi otsust määrata ÜRO esindajaks John Bolton, kes töötab praegu uue riikliku julgeolekujuhina.

Senati väliskomisjonis on ühe liikmega enamus vabariiklastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles