London pakub Windrushi põlvkonna inimestele tasuta Briti kodakondsust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lõuna-Londonis asuval Windrushi väljakul toimusid meeleavaldused.
Lõuna-Londonis asuval Windrushi väljakul toimusid meeleavaldused. Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images

Briti valitsus teatas esmaspäeval, et aastakümnete eest Kariibi mere piirkonnast Ühendkuningriiki saabunud emigrandid, kes on sattunud valitsuse karmistunud immigratsioonipoliitika tõttu löögi alla, saavad õiguse taotleda tasuta Briti kodakondsust.

Suurbritannia kutsus Kariibi regiooni elanikke pärast Teist maailmasõda tööle ning lubas neil jääda määramata ajaks, kuid paljusid, kes ei ajanud oma dokumente korda, ähvardab nüüd väljasaatmine.

1950. ja 1960. aastatel Suurbritanniasse kolinud Kariibi piirkonna sisserändajaid nimetatakse Windrushi põlvkonnaks ja 140 Briti parlamendi liiget on kutsunud astuma samme nende ebainimliku olukorra lahendamiseks.

Siseminister Amber Rudd teatas, et tasuta saavad kodakondsust taotleda Ühendkuningriiki Kariibi mere piirkonnast ja teistest toonase Briti Rahvaste Ühenduse riikidest enne 1973. aastat saabunud inimesed.

Ta kinnitas ka kompensatsiooniskeemi loomist inimeste jaoks, kes on kandnud rahalist kahju suutmatuse tõttu näidata, et nad elavad Suurbritannias seaduslikult, ja ligipääsu puudumise tõttu teenustele.

«On õige tunnustada Windrushi põlvkonna tähtsat panust Ühendkuningriiki,» lausus Rudd alamkojas skandaali kohta küsimustele vastates. «Tahan tagada, et nad saavad omandada staatuse, mida nad väärivad – Briti kodakondsuse – kiiresti, ilma kuludeta ja proaktiivse abi toel kogu protsessi vältel.»

Paljusid Windrushi põlvkonna inimesi ähvardas riigist väljasaatmine aastatel 2010–2015 konservatiivide ja liberaaldemokraatide koalitsioonivalitsuse ajal vastu võetud immigratsiooniseaduste tõttu, mille eestvedaja oli toonane siseminister Theresa May.

2016. aasta juulis peaministriks saanud May on pidanud viimase nädala jooksul valitsusjuhina tekkinud segaduse eest korduvalt vabandust paluma.

Esmaspäeval teatavaks tehtud meetmed laienevad isikutele, kellel puuduvad dokumendid, neile, kellel juba on luba riiki jääda ja kes tahavad oma staatust tugevdada, ning Windrushi põlvkonna lastele, teatas siseministeerium.

Valitsus kavatseb toetada ka aastatel 1973–1988 Suurbritanniasse saabunud isikute püüdlusi oma staatusega seotud probleeme lahendada, lisas ametkond.

Tagasi üles