Soome kavatseb 10 miljardi euro eest hävitajaid osta (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õhujõudude F/A-18 Hornet.
Soome õhujõudude F/A-18 Hornet. Foto: Lehtikuva / Reuters/Scanpix

Soome kavatseb järgmistel aastatel teha suure investeeringu hävituslennukite ostmiseks. Praegu on ametnikud valmis koguma pakkumisi erinevatelt tootjatelt, kirjutab YLE.

Tegu on Soome riigi ühe suurima investeeringuga, mille kogumaksumus jääb ilmselt 7-10 miljardi euro vahele. Välja vahetatakse 64 vananevat F/A-18 Hornet lennukit.

YLE teatel saadetakse viiele tootjale kirjad, milles palutakse esitada pakkumised. Järgmisel kevadel ametisse asuv uus valitsus peab otsustama selle üle, milliseid lennukeid lõpuks tellida.

Praegusel hetkel on laual viis varianti: Suurbritannias valmistatud Eurofighter Typhoon, Prantsusmaa Dassault Rafale, Rootsi Saab Gripen E ning USA Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35. Hankega vaadatakse tulevikku, sest uusi lennukeid plaanib Soome kasutada kuni 2050. aastateni.

Saksamaa õhujõudude Eurofighter Typhoon.
Saksamaa õhujõudude Eurofighter Typhoon. Foto: Ariel Schalit / AP/Scanpix

Samas on selge, et 7-10 miljardi euro suurune hind on vaid kolmandik kuludest, mis lennukite eluea jooksul kanda tuleb. Ostmise, hooldamise ja uuendamise hind oleneb peamiselt sellest, kui mitu Soome naabrit ja liitlast sama mudelit kasutavad.

YLE teatel on Soome kaitseametnikud jälginud lähedalt Gripen E arendust, mida toodab Rootsi, kes pole sarnaselt Soomele NATO liikmesriik. Uusimat hävitajat Gripen JAS 39E/F testiti esmakordselt sel aastal. Siiani on müüdud alla 100 uue lennuki, ostjateks Rootsi ja Brasiilia.

Uus Gripen E hävitaja.
Uus Gripen E hävitaja. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Võrdluseks võib tuua, et USA lennukeid müüakse suurtes kogustes ja neile kindlustatakse pikk tulevik. Näiteks USA merevägi plaanib Super Hornetitega lennata kuni 2040. aasta keskpaigani ja seetõttu pole karta, et ära peaks kaduma võimalused lennukite parandamiseks või hooldamiseks.

Boeingi rivaal Lockheed Martin on maha müünud alla 300 F-35 hävitaja, aga mitmed võimalikud tehingud võivad tulevikus teoks saada. Näiteks soovib F-35 lennukeid soetada Norra.

F-35B lennukid.
F-35B lennukid. Foto: Cpl. Stormy Mendez / U.S. Navy/Sipa USA/Scanpix

Soome ostis Boeingi Hornetid 1992. aastal ja on neid kasutanud alates 1995. aastast. Seega oleks mõneti loogiline ka uued lennukid Boeingi käest soetada. Samas eitas president Sauli Niinistö eelmisel aastal USA president Donald Trumpi väidet, mille kohaselt ostaks Soome kindlasti just uued Boeingi lennukid.

Hävitajate ostu võib mõjutada ka Prantsusmaa ja Saksamaa plaan arendada üheskoos välja uus Eurofighter hävitaja. Siiani on tegu vaid mõttega ja kinnitust sellele pole. YLE Prantsusmaa allikate väitel plaanivad kaks riiki teha ühisavalduse täna algaval Berliini lennundusnäitusel.

Prantsusmaalt tulevate teadete kohaselt võib uus Eurofighter asendada nii hävitajad Rafale kui ka vanad Eurofighterid. Uut lennukit ei oodata aga enne 2035. aastat. Seega pole selge, kuidas uued lennukid Soome plaane mõjutavad, sest põhjanaabrid vajavad uusi hävitajaid juba järgmise kümnendi keskpaigaks. Samuti liiguvad jutud, mille kohaselt võib Rootsi ettevõte Saab uue Eurofighteri projektiga liituda.

Kaitseministeeriumi esindaja Lauri Puraneni sõnul pole praeguseks eelistust välja kujunenud ning kõigil tootjatel on võrdsed võimalused valituks osutuda. Tema sõnul on oluline, et ka teised riigid plaaniksid sama tüüpi hävitajaid Soomega samal ajal kasutada.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles