Mida sööb Kim Põhja- ja Lõuna-Korea tippkohtumisel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ja Hiina liidrite õhtusöök.
Põhja-Korea ja Hiina liidrite õhtusöök. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile pakutakse Lõuna- ja Põhja-Korea tippkohtumise õhtusöögil Šveitsi kartulirooga. Sellega loodetakse Kimile meenutada aega, mil ta Šveitsis õppis.

Arvatakse, et Kim õppis Šveitsis, aga seda pole kunagi ametlikult kinnitatud. Mitmed Kimi väidetavad koolikaaslased on aga Põhja-Korea diktaatori nooruspõlvest rääkinud.

Lõuna-Korea president Moon Jae-ini ootab õhtusöögil aga kalaroog, mis peaks tema jaoks meenutama kodulinn Busani. Tegu on küpsetatud John Dory kalaga, mida tuntakse ka Peetrikalana. Just see roog on väga populaarne Lõuna-Korea sadamalinnas Busanis.

Kimile pakutav Šveitsi kartuliroog kannab nime rösti.

Rösti.
Rösti. Foto: Handout / AFP/Scanpix

Reedel toimuv tippkohtumine on kahe Korea vahel esimene pärast 2007. aastat. Korraldajate ehk Lõuna-Korea sõnul pärinevad koostisosad ning retseptid mõlemast riigist.

Põhja-Koreas ülimalt populaarsed külmad nuudlid valmistatakse demilitariseeritud tsoonist lõunas ja nende eest vastutab Pyongyangi tunnustatud Okryu Gwani restorani kokk. Palve edastas talle president Moon.

Õhtusöögil pakutakse ka algselt Põhja-Koreast pärinevat Munbaeju likööri. Kuigi keelekaste pärineb Põhja-Koreast, toodetakse seda tänapäeval ka Lõuna-Koreas.

Munbaeju.
Munbaeju. Foto: Handout / AFP/Scanpix

Lõuna-Korea on ka varasemalt üritanud kõrgetele külalistele pakutavat toitu poliitilistel eesmärkidel ära kasutada. Näiteks USA president Donald Trumpi külaskäigul pakuti talle krevette, mis olid püütud Lõuna-Korea ja Jaapani vahel asuvate vaidlusaluste saarte lähedalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles