«Bin Ladeni ihukaitsja» elab Saksamaal ja saab riigilt kopsakat toetust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama Bin Laden.
Osama Bin Laden. Foto: HO / AFP/Scanpix

Kunagise esiterrorist Osama bin Ladeni väidetav endine tuneeslasest ihukaitsja on alates 1997. aastast Saksamaal elanud ja riigilt igati korralikke toetusi saanud.

Parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) uuris kohaliku parlamendi käest selle kohta, kui suuri toetusi Sami A. nime all tuntud mees saab. Selgus, et igal kuul makstakse endisele terroristi ihukaitsjale 1168 eurot.

Sami A. elab Nordrhein-Westfaleni liidumaal asuvas Bochumi linnas koos sakslannast abikaasa ja nelja lapsega. Ta on ise eitanud sidemeid pühasõdalastega. Sami puhul pole kaalutud mehe deporteerimist, sest arvatavaid džihadiste ootaks võimude hinnangul Põhja-Aafrikas ees piinamine.

Seetõttu pole ka Tuneesia ja selle naaberriigid valitsuse poolt turvalisteks riikideks kuulutatud ja sinna ei tohi migrante tagasi saata.

Pärast Saksamaal ajutise elamisloa saamist 1999. aastal, võttis Sami mitu erinevat tehnoloogiakursust ja kolis 2005. aastal Bochumisse. Tema varjupaigataotlus lükati 2007. aastal tagasi, sest võimude hinnangul oli tegu turvariskiga. Tänaseni peab Sami igapäevaselt kohalikus politseijaoskonnas end registreerima.

Osama bin Laden juhtis terrorirühmitust al-Qaeda. Teda peetakse vastutavaks ka 11. septembri terrorirünnakute eest. USA eriväelased tapsid terroristi 2011. aastal Pakistanis. Teada on, et vähemalt kolm 11. septembril New Yorgis rünnaku korraldanud pilootidest kuulusid al-Qaeda Hamburgi rakukesse.

11. septembri terrorirünnakud.
11. septembri terrorirünnakud. Foto: SETH MCALLISTER / AFP/Scanpix

2005. aastal toimunud kohtuprotsessil ühe tunnistaja poolt antud ütluste kohaselt oli Sami A. 2000. aastal mitme kuu jooksul töötanud bin Ladeni ihukaitsjana Afganistanis. Sami on ise seda eitanud, aga Düsseldorfi kohtunikud uskusid tunnistajat.

Väidetav ihukaitsja oli ka ise 2006. aastal al-Qaeda-sidemete tõttu uurimise all, aga süüdistust ei esitatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles