Erdoğan plaanib hoolimata vastuseisust Euroopas valimiskampaaniat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et plaanib enne juunikuiseid erakorralisi presidendi- ja parlamendivalimisi Euroopas valimiskampaaniat korraldada. Mitmed Euroopa riigid, muuhulgas Saksamaa, on oma riigi pinnal Türgi poliitikute kampaaniategevuse keelanud.

Türgi president Erdoğan teatas täna, et kavatseb korraldada enne juunikuiseid valimisi kampaaniaürituse ühes Euroopa linnas elavale türklaste kogukonnale.

«Kui jumal annab, korraldame esimese kohtumise ühe Euroopa riigi linna suletud spordihallis. Kõik ettevalmistused on tehtud,» sõnas Erdoğan valitsuspartei AK koosolekul kõnealust riiki või linna täpsustamata.

Pärast Erdoğani möödunudnädalast teadet erakorraliste valimite korraldamise kohta 24. juunil teatas Austria kantsler Sebastian Kurz, et ei luba Erdoğanil Euroopa türklaste kogukondasid ära kasutada.

Ka Saksamaa on keelustanud välisriikide poliitikutel oma riigis kampaaniategevuse.

«Meie seisukoht on selge. Kolm kuud enne välisriigi valimisi ei lubata Saksamaal valimiskampaaniat korraldada,» lausus Saksamaa välisminister Heiko Maas.

Viimati üritasid Türgi poliitikud Euroopas kampaaniategevust läbi viia 2017. aasta põhiseadusreferendumi ajal, millega suurendati presidendi võimu märgatavalt.

Toona keelasid suure Türgi diasporaaga Saksamaa ja Hollandi võimud kampaaniategevuse julgeolekukaalutlustel, mis omakorda halvendas suhteid Türgiga.

Erakorraliste valimistega hakkab Türgis kehtima uus presidentaalne süsteem, mis annab riigipeale nii seadusandliku kui täidesaatva võimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles