Võitlus Malis kisub järjest tulisemaks (4)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivatormi kätte sattunud Prantsuse sõdurid Mali kõrbes.
Liivatormi kätte sattunud Prantsuse sõdurid Mali kõrbes. Foto: Reuters / Scanpix

Võitlus Malis, kus Eesti valmistub liituma kolmanda sõjalise missiooniga – Prantsusmaa juhitava lahingoperatsiooniga Barkhane –, on viimastel nädalatel läinud järjest teravamaks.

Praeguste sündmuste alguspunktiks loetakse 2011. aasta sügist, kui kukutati Liibüa diktaator Muammar Gaddafi. Sellele järgnes Liibüa armees teeninud tuareegide endiselt töökohalt kaasa võetud relvadega naasmine kodupiirkondadesse ja 2012. aasta tuareegide ülestõus Malis.

Koos tuareegide ülestõusuga läksid liikvele ka islamistid, kelle kontrolli alla langesid järjest mitmed Põhja-Mali asulad. 2015. aasta suveks õnnestus Mali valitsusel sõlmida rahulepe osa riigi põhjaosas tekkinud rühmitustega, osa aga võitlevad siiani. Valitsusvastane mäss on levinud riigi keskosani. Lisaks tegutsevad samad rühmitused naaberriikides ja rünnakuid on toime pandud nii Mali, Burkina Faso kui Nigeri muidu võitlusest puutumata pealinnades.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles