India guru sai teismelise vägistamise eest eluaegse vangistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asaram Bapu.
Asaram Bapu. Foto: SAM PANTHAKY / AFP /Scanpix

India guru Asaram Bapu, kel on miljoneid järgijaid,  mõisteti täna 16-aastase teismelise tüdruku vägistamise eest eluks ajaks vangi. Guru väidab, et üritas tüdrukut kurjadest vaimudest vabastada.

«Ta mõisteti vägistamises ja laste kaitsmise seaduste rikkumises süüdi ning teda ootab eest vähemalt 10 aasta pikkune vangistus,» ütles tüdruku pere advokaat Utsav Bains enne lõpliku otsuse kuulmist. «Samas ei kompenseeri miski traumat, millega ohver ja tema pere elama peavad.»

«Asaram (Bapu) mõisteti eluks ajaks vangi kuni surmani. Veel kaks isikut, kellest üks on naine, mõisteti 20 aastaks vangi,» ütles guru advokaat Rajendra Singh.

77-aastane Bapu kaebab otsuse tõenäoliselt edasi. Lisaks ootab teda ees kohtuasi Gujarati osariigis teise vägistamissüüdistuse asjus.

Politsei sõnul saatsid 16-aastase tüdruku vanemad lapse 2013. aastal ühte Bapu templitest usutundi. Seejärel kutsuti nad tüdrukule järele, sest ta oli mingite vaimude mõju all. Pere toimetati Jodhpuri Bapu juurde nõustamisele.

Järgneval õhtul kutsus Bapu ohvri enda tuppa tuues käändeks ravisessiooni ning vägistas tüdruku. Tema vanemad seisid ukse taga ja lugesid palvet, mille Bapu neile andnud oli. Guru ähvardas tüdruku ja tema pere tappa, kui ta peaks kellelegi juhtunust rääkima.

Tüdruk rääkis vanematele Bapu teost järgmisel päeval, misjärel nad üritasid guruga kohtuda, kuid ei pääsenud enam tema templitesse.

Mitmes India osariigis viidi julgeolekujõud võimalike rahutuste tõttu kõrgendatud valmisolekusse. 2017. aastal puhkesid riigis 38 inimelu nõudnud rahutused, kui vägistamises mõisteti süüdi üks teine guru.

Politsei Asaram Bapud vahi alla võtmas. 
Politsei Asaram Bapud vahi alla võtmas. Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS

Guru jutluseid on kuulamas käinud mitmed tähtsad India poliitikud, kaasa arvatud peaminister Narendra Modi. Bapu väidab, et tal on üle maailma miljoneid järgijad. Ta on rajanud 400 hindutemplit, kus õpetab joogat ja meditatsiooni.

Bapul on miljoneid dollareid väärt kinnisvara üle India ja politsei kahtlustab teda ka korruptsioonis ja pettuses.

Viimase viie aasta jooksul on nii Jodhpuris kui ja Gujarati osariigis aset leidnud vägistamiste tunnistajad rünnaku alla sattunud – kolm neist on ka surnud.

Ohvrite pered väidavad kindlameelselt, et guru ja tema järgijad on nende rünnakute taga – guru ise eitab süüdistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles