KOHALIK VAADE. Venemaa üritab Balkani riike Euroopa Liidust eemale tõrjuda

Jure Brankovič
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentina Matvijenko koos Milorad Dodikuga Serblaste Vabariiki külastamas.
Valentina Matvijenko koos Milorad Dodikuga Serblaste Vabariiki külastamas. Foto: Radivoje Pavicic/AP/Scanpix

Kas suudaksite ette kujutada USA senati liidri külaskäiku Madridi, kus ta kutsuks avalikult üles sealseid õigusasutusi reformima ning toetaks laialdase autonoomia säilitamist, minnes hiljem isegi ametlikule riigivisiidile Katalooniasse? Venemaa tegi sel nädalal Bosnias just nimelt seda.

Venemaa võimuladviku sõnum oli, et NATO laienemine Balkanile halvendab julgeolekuolukorda ja stabiilsust. Sõnumi toimetas kohale riigi tähtsuselt kolmas ametisse valitud isik, föderatsiooninõukogu ehk parlamendi ülemkoja esinaine Valentina Matvijenko. Sarajevos Bosnia ja Hertsegoviina parlamendi ülemkoja ees esinedes ei üritanud Matvijenko teravaid läänevastaseid toone vaigistada.

Tema peamiseks sõnumiks oli, et Bosnia ja Hertsegoviinat ei tohi sundida valima Euroopa Liidu ja Venemaa vahel. «Venemaa ei sunni kellelegi midagi peale ja keeldub kategooriliselt teiste riikide siseasjadesse sekkumast,» väitis Matvijenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles