Iraani sõnumirakendus sai «surm Ameerikale» emotikoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnumirakenduse Soroush kleebised.
Sõnumirakenduse Soroush kleebised. Foto: twitter.com

Püüdega isoleerida riiki väljapool valitsuse kontrolli tegutsevatest rakendustest alustas Teheran oma sõnumirakenduse reklaamimist, millele on mugavalt lisatud ka «surm Ameerikale» emotikon.

Soroushi-nimelise rakenduse näol on tegu riigiprogrammiga, mis peaks hakkama võistlema populaarse Telegrami sõnumirakendusega, mille tugevad julgeolekuseaded on teinud sellest sõnavabadust piiravates riikides levinud suhtlusvahendi.

«Toetamaks kodumaiseid sõnumirakendusi lõpetas president Telegrami kanali kasutamise,» teatas Iraani ringhääling eelmisel nädalal. Samuti loobus Telegrami kasutamisest ajatolla Ali Khamenei.

Khamenei sõnul olid Telegramist loobumise põhjusteks riiklikud julgeolekuhuvid ja rakenduse monopoli vähendamine.

Ajatolla ja teised kõrged ametnikud on teinud avalikult reklaami uuele rakendusele Soroush, millel on automatiseeritud tööriistakast ja mis on loodud võimalusega andmeid otse Telegramist üle kanda.

Pealiskaudselt meenutab rakendus tugevalt Telegrami oma grupivestluste ja uuenduste võimalustega.

Üks suurim erinevus on aga sõnumivahetuses kasutatavate kleepsude valik, mis kujutab islamiriietuses naisi, millest üks hoiab käes silti «surm Ameerikale». Samasuguseid soove saab edastada ka Iisraeli ja vabamüürlaste aadressil.

Pole teada, kas kleebised töötati välja kolmanda osapoole poolt või on nende loomisega seotud rakenduse arendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles