Nobeli kirjanduspreemiat võidakse tänavu mitte välja anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis. Foto: Henrik Montgomery/AFP / Scanpix

Rootsi akadeemia ümber lahvatanud kriis ohustab tänavuse Nobeli kirjanduspreemia väljaandmist, teatas Rootsi Raadio.

Akadeemia ajutine sekretär Anders Olsson ei soovinud raadiojaama küsimusele täpsemalt vastata, öeldes vaid, et selgus saabub üsna pea.

Muu hulgas peetakse võimalikuks, et tänavune kirjandusauhind antakse kätte aasta hiljem koos 2019. aasta auhinnaga. Ka akadeemiast lahkunud kirjaniku ja ajaloolase Peter Englundi arvates oleks kirjandusauhinna väljaandmisel mõistlik aasta vahele jätta.

1786. aastal asutatud akadeemia on sattunud kõigi aegade suurimasse kriisi. 18 liikmest 11 on teatanud, et ei soovi enam akadeemia tööst osa võtta, mistõttu ei ole see enam otsustusvõimeline.

Akadeemia kriis sai alguse mõjukast kultuuritegelasest ja ärimehest Jean-Claude Arnault'st, kes on nüüdseks endise akadeemia liikme Katarina Frostensoni abikaasa. 18 naise väitel on mees neid seksuaalselt rünnanud või vägistanud.

Arnault'd kahtlustatakse ka seitsme kirjandusnobelisti nime lekitamises ning tema juhitavat kultuurikeskust Forum kahtlastes rahaasjades, mis puudutavad ka akadeemiat.

Eelmisel nädalal astus tagasi ka Rootsi Akadeemia sekretär Sara Danius, kes oli olnud ametis vaid kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles