Macron: Trump võib Iraani tuumaleppe siiski hüljata (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Ühendriikides visiidil viibiv Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles eile ajakirjanikele, et on pessimistlik Iraani tuumalepingu tuleviku suhtes.

Pärast vestlusi USA presidendi Donald Trumpiga ütles Macron, et tema arvates loobub Trump sellest sisepoliitilistel põhjustel. Macron toonitas sealjuures, et tal puudub Trumpi kavatsuste kohta kindel info.

«Mul ei ole mingit siseinfot selle kohta, mida Trump lepingu osas otsustab,» kinnitas Macron ajakirjanikele. President tõdes siiski, et Trumpi väljaütlemised selles osas erilist lootust ei anna.

«Ratsionaalne analüüs kõigist tema väljaütlemistest ei saa panna mind arvama nagu ta teeks kõik tuumaleppe säilitamiseks,» selgitas Macron.

Prantsusmaa riigipea teatas eile USA kongressile, et Iraanil ei lubata kunagi tuumarelva välja töötada.

«Meie eesmärk on selge,» lausus Macron oma riigivisiidi viimasel päeval seadusandjatele peetud kõnes. «Iraan ei omanda kunagi tuumarelva. Mitte praegu. Mitte viie aasta pärast. Mitte kümne aasta pärast. Mitte kunagi.»

Macron sai Kongressis kõneledes marulise aplausi osaliseks.
Macron sai Kongressis kõneledes marulise aplausi osaliseks. Foto: Alex Edelman/SIPA/Scanpix

Macron ja USA riigipea Donald Trump kutsusid oma läbirääkimistel üles sõlmima laiemat lepet, mis piiraks ka Iraani ballistiliste rakettide programmi ja Teherani toetust Lähis-Ida sissirühmitustele.

Iraan on 2015. aastal ÜRO Julgeolekunõukogu viie alalise liikme ja Saksamaaga sõlmitud leppe muutmise välistanud.

Trump on seda lepet korduvalt teravalt kritiseerinud.

USA president ütles alles teisipäeval, et Iraani tuumalepe on katastroof ja hullumeelsus. Ta tõi taas esile, et leppes ei piirata Iraani ballistiliste rakettide programmi ega Iraani toetust relvarühmitustele Lähis-Idas.

Macroni visiidi üks eesmärke on veenda Trumpi, et ta hoiaks USA leppes ega nurjaks diplomaatide aastatepikkust tööd.

Trump peab 12. mail uuesti otsustama, kas toetab USA püsimist leppes või on lepe tema hinnangul vastuolus USA riiklike huvidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles