ETA andis Prantsuse võimudele mitu kasti relvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baski separatistliku rühmituse ETA liikmed.
Baski separatistliku rühmituse ETA liikmed. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Baski separatistlik rühmitus ETA andis enne laialiminekut hea tahte märgiks Prantsuse võimudele üle mitu kasti relvi ja laskemoona, ütles Prantsuse prokurör eile.

Bayonne'i prokurör Samuel Vuelta Simon ütles, et ETA jättis relvad ühte kohta Prantsuse Baskimaal asuvast linnast lõunas, kust politsei need kätte sai.

Baski piirkondlik ringhääling ETB ütles eelmisel nädalal, et ETA teatab mai esimesel nädalavahetusel lõplikust laialiminekust.

Põhja-Hispaanias ja Edela-Prantsusmaal iseseisvat baski riiki taotlenud ETA teatas 2011. aastal, et enam ei ürita oma eesmärki saavutada relvastatud ülestõusuga. 2017. aastal lubas rühmitus ära anda ka oma relvaarsenali.

Allikate teatel leidis Prantsuse politsei kesklinnast lageda taeva alt neli kasti 20 käsitulerelva, mitmesaja kuuli, detonaatorikaabli ja mitme elektroonilise detonaatoriga.

ETA loovutatud varanduse hulgas oli ka 200 võltsitud numbrimärki ja muid varastatud autodel kasutatavadi asju.

Eelmisel aastal andis ETA Pranstsuse võimudele kaheksa relvapeidiku nimekirja.

Möödunud reedel palus ETA vabandust valu ja kahju eest, mida põhjustas aastakümneid kestnud võitluses iseseisvumise nimel, ning palus ohvritelt andestust.

1959. aastal moodustatud ETA tegevuse vältel sai surma vähemalt 829 inimest.

Rahvusvahelised vahendajad korraldavad 4. mail Edela-Prantsusmaal rahukonverentsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles