Armeenia parlament arutab peaministri valimist 1. mail

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan ja Armeenia Rahvuskogu liige Sasun Mikaeljan.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan ja Armeenia Rahvuskogu liige Sasun Mikaeljan. Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Armeenia parlament peab 1. mail erakorralise istungi, et arutada uue peaministri valimist, ütles parlamendi esimees täna

«Peaministri valimise küsimust arutatakse 1. mail kell 12 parlamendi eriistungil, mis seaduse jõuga kokku kutsutakse,» ütles Ara Bablojan avalduses, mida levitas parlamendi pressiteenistus.

Varasemate teadete kohaselt oli uue peaministri valimist parlamendis oodata 2. mail.

Armeenia peaminister Serž Sargsjan astus meeleavaldajate survel tagasi 23. aprillil. 30. aprill ja 1. mai on Armeenias vabad päevad ning parlament koguneb taas alles 2. mail.

Praeguseks on oma peaministrikandidaadi esitanud ainult opositsioonierakond Elk. Nende kandidaat on opositsiooniliider Nikol Pašinjan.

Pašinjan kohtus ööl vastu tänast suurima opositsioonierakonna Õitsev Armeenia juhi Gagik Tsarukjaniga.

«Arutasime kujunenud olukorda ja võimalikke lahendusi. Arutelu jätkub,» kirjutas Pašinjan Facebookis.

Armeenia endine president ja peaminister Serž Sargsjan teatas esmaspäeval, pärast 11 päeva tema võimu vastu kestnud proteste, et astub peaministri kohalt tagasi. Tema asemel sai peaministri kohusetäitjaks senine asepeaminister Karen Karapetjan.

Armeenia opositsioonijuht Nikol Pašinjan.
Armeenia opositsioonijuht Nikol Pašinjan. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS / Scanpix

Meeleavaldusi juhtinud Pašinjan ärgitab oma toetajaid tulema uuesti tänavatele. Jerevani kesklinnas osales eile protestirongkäigul umbes 5000 inimest.

«Me ei luba võimudel meie võitu röövida,» ütles Pašinjan toetajatele eile hommikul. «Iga päev saab meid olema rohkem, kuni võim on meie.»

Teisipäeva õhtul ütles Pašinjan videopöördumises toetajatele, et opositsioon ei saa lubada Vabariikliku Partei võimulejäämist, sest probleem ei olnud ainult Serž Sargsjan, vaid kogu Vabariklik Partei.

Opositsioonijuhi hinnangul peab uueks peaministriks saama rahva kandidaat ning ta on öelnud, et on valmis rahva nõudmisel hakkama peaministriks.

Karapetjan ütles eile hommikul pressikonverentsil, et peaminister tuleb valida seaduse raames parlamendis, mitte tänaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles