Eksperdid: kuuldused Põhja-Korea maa-aluse tuumarajatise varingust on valed (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punggye-ri tuumapolügooni kaart.
Punggye-ri tuumapolügooni kaart. Foto: HANDOUT / Airbus Defense - Space/38 North/Scanpix

Eksperdid seadsid kahtluse alla Hiina teadlaste eilse väite, et Põhja-Korea peamine maa-alune tuumarajatis varises kokku.

Hiina seismoloogid teatasid eile, et Põhja-Korea maa-aluste tuumakatsetuste rajatis Punggye-ris varises eelmisel aastal tugeva pommiplahvatuse mõjul osaliselt sisse ja on nüüd kasutuskõlbmatu.

Põhja-Korea tegi Punggye-ris viis või kuus tuumakatsetust. Suurim plahvatus 3. septembril vallandas aga maavärina magnituudiga 6,3, mida oli tunda ka üle piiri Hiinas. Pyongyangi väitel katsetati vesinikupommi.

Plahvatusele järgnenud maalihked ja maavärinad tõid kaasa spekulatsioonid, et tuumarajatisele asi osaks «väsinud mäe sündroom».

Hiina teadus- ja tehnoloogiaülikooli uurimistöös öeldakse, et varingu tõttu ei ole Mantapi mäe maa-alust taristut enam võimalik tuumakatsetusteks kasutada.

Middlebury strateegiliste uuringute instituudi teadur Jeffrey Lewis seadis need väited kahtluse alla: «Mägi ei varisenud kokku, samuti pole mingeid tõendeid, et seda (tuumarajatist) ei saaks kasutada.»

«Ma kontrollisin 25. aprillist pärinevat planetlabsi kujutist. Mägi on endiselt alles,» märkis Lewis.

Enne Põhja- ja Lõuna-Korea riigijuhtide homset kohtumist teatas Kim Jong-un, et Punggye-ri katsepolügoon suletakse. Skeptikud on spekuleerinud võimalusega, et katserajatis on muutunud lihtsalt kasutuskõlbmatuks.

Lewis märkis, et ehkki plahvatus tõi kaasa osalise varingu, ei tähenda see, et mäealune tunnelikompleks oleks hävinud.

Teadur lisas, et Põhja-Korea on loonud tunnelivõrgustiku ka teiste ümbruskaudsete mägede alla, mis ei pruukinud Mantapi plahvatusest mõjutatud olla.

«Kõige drastilisemal juhul võib Põhja-Korea lihtsalt suuremad katsetused teiste mägede alla liigutada. Kim on teatanud tuumakatsetuste peatamisest kohtumiste tõttu, mitte seepärast, et tema katsepolügoon kokku varises,» lausus Lewis.

Ka veebileht 38 North märkis, et tegevust tunnelite võrgustiku piirkonnas jälgiti veel märtsis ning siis paistsid kõik süsteemid töökorras olevat.

«Pole mingit alust järeldada, et Punggye-ri tuumapolügoon ei oleks tulevasteks katsetusteks valmis,» järeldas veebileht.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles