Hispaania kohtu leebe otsus grupivägistamise asjas põhjustab meeleavaldusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pamplona kohtumaja juurde kogunesid meeleavaldajad, kelle hinnangul oli otsus seksuaalrünnakus osalendu meeste suhtes liiga leebe.
Pamplona kohtumaja juurde kogunesid meeleavaldajad, kelle hinnangul oli otsus seksuaalrünnakus osalendu meeste suhtes liiga leebe. Foto: VINCENT WEST / REUTERS

Hispaania kohus mõistis viis meest, keda süüdistati 18-aastase naise vägistamises, süüdi küll seksuaalses kuritarvitamises, kuid tunnistas nad õigeks vägistamise süüdistuspunktis, mis põhjustas pahameelt kogu riigis ja tänavaproteste Pamplonas.  

Kõik viis meest saadeti üheksaks aastaks vangi. Nad filmisid 2016. aasta juulis Pamplonas San Fermín härjajooksu ajal toimunud seksuaalrünnakut.

Nii süüdimõistetud kui ohver võivad tänase kohtuotsuse edasi kaevata.

Kümned kohtumaja juurde kogunenud meeleavaldajad kritiseerisid nende arvates liiga leebet otsust, karjudes: «See on vägistamine, mitte kuritarvitamine».

Otsuse vastu ja ohvri toetuseks on kavas korraldada mitmeid teisigi meeleavaldusi.

Ei viis Sevillast pärit 20. eluaastates meest ega Madridist pärit ohver ei viibinud otsuse väljakuulutamise juures. Viis kuud kestnud kohtuprotsess toimus ohvri isiku kaitseks suletud uste taga.

Hispaania seaduste kohaselt eristab vägistamist ja seksuaalset kuritarvitamist see, et viimase puhul ei ole kasutatud vägivalda või hirmutamist.

Alates 2016. aastast vahi all viibivad mehed peavad kannatanule maksma kompensatsiooniks 50 000 eurot.

Videojäädvustused 2016. aasta suve sündmustest näitavad, kuidas viis meest, kes kuulusid WhatsAppi gruppi «La manada» (hundikari – toim), uitasid tänavatel, kuni kaks neist vedasid ohvriks valitud naise kortermaja keldrisse. Politsei raporti kohaselt piirasid nad naise väikeses alkoovis sisse, võtsid talt riided seljast ja astusid temaga kaitsmata vahekorda.

Mitmed neist filmisid toimuvat oma telefoniga. Toimunust on jäädvustatud seitse videot kogupikkusega 96 sekundit. Üks meestest postitas videod WhatsAppi gruppi ning andis loa salvestisi jagada.

Navarra ülemkohtu kohtunik Jose Francisco Cobo loeb ette otsust. Esiplaanil oleval ekraanil on näha pilt Pamplonas 2016. aastal toimunud grupivägistamises osalenud meestest.
Navarra ülemkohtu kohtunik Jose Francisco Cobo loeb ette otsust. Esiplaanil oleval ekraanil on näha pilt Pamplonas 2016. aastal toimunud grupivägistamises osalenud meestest. Foto: VINCENT WEST / REUTERS

Uurimise andmete kohaselt jäi ohver kogu toimuva kestel «passiivseks või neutraalseks», hoides oma silmi pidevalt suletuna. Tema telefon varastati pärast rünnakut.

Möödakäijad leidsid ta hiljem segaduses olevana rünnakupaiga lähistelt tänavalt.

Osa rünnakus osalenud mehi on tuvastatud ka videolt, millel on salvestatud ühe teise naise kuritarvitamine. Sellel videol olev ohver tundub olevat teadvusetu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles