Mattis: USA valitsus pole Iraani tuumaleppe kohta otsust veel teinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Kaitseminister James Mattis ütles neljapäeval, et USA valitsus pole langetanud otsust Iraani tuumaleppest taganemise kohta.

Ühendriikide president Donald Trump peab tegema otsuse Iraani tuumaleppe kohta 12. maiks, kui saab ümber järjekordne tähtaeg teatada kongressile, kas Teheran peab tuumaleppest kinni või mitte.

«Saan teile kinnitada, et JCPOA-st (ühine kõikehõlmav tegevuskava - tuumalepe) taganemise kohta pole tehtud ühtegi otsust,» ütles Mattis senati relvateenistuste komitees. «Arutelud jätkuvad rahvusliku julgeoleku personali ja nende seas, kelle ülesanne on presidendile nõu anda.»

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 2015. aasta juulis tuumaleppe, millega Teheran nõustus piirama oma tuumaprogrammi vastutasuks riigile selle tuumategevuse eest kehtestatud sanktsioonide tühistamisele.

Trump peab lepet Ühendriikidele ebasoodsaks ja on ähvardanud sellest taganeda, kui selle muutmises 12. mai tähtajaks kokkuleppele ei jõuta.

Prantsuse president Emmanuel Macron avaldas teisipäeval Washingtonis toetust uue Iraani tuumaleppe sõlmimisele kehtivat lepet laiema leppe osaks muutes.

Mattis on varem leppele toetust avaldanud, kuid neljapäeval ta seda ei teinud.

«Leppe juures on aspekte, mida saaks parandada. Me töötame praegu selle kallal oma Euroopa liitlastega ning otsust selle kohta, kas me saame seda leppesse jäämiseks piisavalt parandada, veel ei ole,» ütles USA kaitseminister.

Trump on nimetanud lepet «hullumeelsuseks» ja «halvimaks» ajaloos.

Prantsuse president Emmanuel Macron avaldas teisipäeval Washingtonis toetust uue Iraani tuumaleppe sõlmimisele kehtivat lepet laiema leppe osaks muutes.

Tema sõnul tuleb katta nii Iraani tuumaleppes ette nähtud piirangud ja veel kolm elementi: Iraani ballistiliste rakettide programm, Iraani mõjuvõimu piiramine Lähis-Idas ning Iraani tuumaprogrammi piirangud pärast 2025. aastat, kui Iraan saab kehtiva leppe alusel taaskäivitada osa oma tuumaprogrammist.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas teisipäeval, et kui Ühendriigid leppest taganevad, teeb seda ka Teheran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles