USA senat kinnitas Pompeo välisministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine CIA direktor ja nüüdne välisminister Mike Pompeo.
Endine CIA direktor ja nüüdne välisminister Mike Pompeo. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/SCANPIX

USA senat kinnitas neljapäeval Luure Keskagentuuri (CIA) direktori Mike Pompeo välisministriks pärast seda, kui välissuhete komitee oli kolm päeva varem tema kandidatuuri napi häälteenamusega toetanud.

Esmaspäeval pääses Pompeo napilt senati välissuhete komitees mahahääletamisest, mida pole varem juhtunud ühegi USA välisministri kandidaadiga, kuid kolm päeva hiljem kinnitas senati täiskogu ta 57 poolt- ja 42 vastuhäälega välisministriks.

Eelmine välisminister Rex Tillerson lahkus ametist 13. märtsil ning sestsaadik on välisministri kohuseid täitnud asevälisminister John Sullivan.

Senat jõudis Pompeo ametisse kinnitada päev enne NATO välisministrite kohtumist Brüsselis, mis tähendab, et senine CIA direktor jõuab kohtumisele. Ühendriikide välisministeerium oli jõudnud juba pressiteates teatada, et riigi delegatsiooni kohtumisel juhib Sullivan.

Kuigi Pompeo on üks praeguse presidendi lähedasemaid usaldusisikuid ning ta on etendanud CIA direktorina tähtsat rolli Trumpi 14 kuud vana administratsiooni välispoliitilistes otsustes, heidavad enamik demokraate ja mõned vabariiklased talle ette liiga sõjakaid ja käremeelseid seisukohti terves reas küsimustes.

Märtsi lõpus külastas ta salaja Põhja-Koread, et valmistada ette stalinistliku riigi liidri Kim Jong-uni ja Trumpi kohtumist, mis peaks toimuma mais või juuni algul.

Demokraadid on rünnanud Pompeo sõjakaid avaldusi, mis on nende hinnangul vastuolus tema võimaliku tulevase töökohaga välisministeeriumi eesotsas. Samuti on nad heitnud CIA direktorile ette moslemi- ja gei-, lesbi- ja transseksuaalide kogukonna vastaseid avaldusi.

Mõned muretsevad ka selle pärast, et Pompeo on presidendile liiga lähedane, et tema seisukohti vaidlustada, ning ta ei suuda vabariiklaste ülikonservatiivse tiiva esindajana tõusta kõrgemale parteipoliitikast, mida välisminister peab suutma.

Pompeo ütles 13. aprillil senati välissuhete komitees senaatorite küsimustele vastates, et kavatseb taastada Tillersoni kärbetest ja ümberkorraldustest räsitud välisministeeriumi tähtsuse ning tugevdada suhteid liitlastega pärast Trumpi tormilist esimest ametiaastat.

Välisministrikandidaat lubas ka täita kümned tühjana seisvad diplomaatilised ametikohad, kulutada aega välisministeeriumi töötajatega suhtlemisele ning oma võimu delegeerida. Tema sõnul on välisametkonna praegune personal «demoraliseerunud» ja «tunneb end tähtsusetuna».

Kardetakse, et Iraani suhtes karmi tegutsemist pooldava Pompeo välisministriks saamine võib anda surmahoobi Iraani tuumaleppele, mille muutmises tahab USA president enne 12. mai tähtaega Euroopa liitlastega kokkuleppele jõuda.

CIA direktor ütles senatis, et Iraan pole tema hinnangul tuumalepet rikkunud, ja avaldas veendumust, et Teheran ei suudaks leppe tühistamise järel kiiresti tuumarelvi välja töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles