Videod ja galerii: Korea liidrid allkirjastasid leppe Korea sõja lõpetamiseks (25)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja- ja Lõuna-Korea liidrite Kim Jong-uni ja Moon Jae-ini ajaloolisel kohtumisel allkirjastati leping, millega loodetakse selle aasta jooksul ametlikult Korea sõda lõpetada.

  • Kim Jong-un külastas esimese Põhja-Korea liidrina Lõuna-Koread Panmunjomi rahukülas toimunud tippkohtumisel. Lõuna-Korea riigipea Moon Jae-in astus aga koos Kimiga Põhja-Korea pinnale.
  • Kim avaldas valmisolekut ka Mooni Soulis külastada ja kinnitas, et riik lõpetab raketikatsetused.
  • Pidulikult allkirjastati dokument, millega lubatakse Korea sõda lõpetada ja muuta poolsaar tuumavabaks.
  • Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Moon lubasid jätkata Korea sõjaga lahutatud perede taasühinemiskohtumisi ja avada Põhja-Korea piirilinnas kontaktbüroo
  • Pärastlõunal istutasid Kim ja Moon männipuu, kasutades mõlemast riigist pärit vett ja mulda, seejärel tegid koos jalutuskäigu.
  • Kohtumisele järgneb bankett, millel osalevad ka riigipeade abikaasad Ri Sol Ju ja Kim Jung-sook.

Moon Jae-in ja Kim Jong-un allkirjastasid kokkuleppe juba sel aastal Korea sõja lõpetamiseks.

Ametliku nimega dokument «Panmunjomi rahu, õitsengu ja ühendamise deklaratsioon» allkirjastati pärast terve päev kestnud kohtumist ja 30-minutilist jalutuskäiku kahe riigi liidrite vahel.

«Kaks liidrit vannuvad pühalikult, et Korea poolsaarel ei sünni rohkem sõjategevust ja alanud on uus rahuajastu,» seisab dokumendis.

«Esimees Kim Jong-un ja mina leppisime kokku täieliku denukleariseerimise saavutamises ja see on meie ühine eesmärk,» sõnas Moon lepet allkirjastades.

Koreade juhid lisasid, et leppe jõustamiseks on tarvis pidada läbirääkimisi ka USA ja Hiinaga, mis olid mõlemad osalised 1953. aastal relvarahu kehtestamise juures.

Souli budistid korraldasid kohtumise edukuse tagamiseks ühispalvuse.
Souli budistid korraldasid kohtumise edukuse tagamiseks ühispalvuse. Foto: Greg Baker / AFP

«Me ei ole sellised inimesed, kes peaksid üksteisega tülitsema, me peaks elama üksmeeles,» sõnas Kim. «Me oleme seda hetke kaua oodanud. Kõik meist.»

Põhja-Korea liider lubas tagada, et tema ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini vahel saavutatud kokkulepped viiakse ellu ja neid ei taba Souli ja Pyongyangi vahel varem saavutatud lepete saatus.

«Me võime kohata oma teel tagasilööke, raskusi ja frustratsiooni, kuid valuta pole võimalik võitu saavutada,» lausus ta.

Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: / AP

Lõuna-Korea president Moon Jae-in külastab septembris ka Põhja-Koread, seisis Souli ja Pyongyangi tippkohtumise järel avaldatud ühisavalduses.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Moon lubasid jätkata Korea sõjaga lahutatud perede taasühinemiskohtumisi ja avada Põhja-Korea piirilinnas kontaktbüroo. Perede taasühinemiskohtumistega seotud humanitaarküsimuste lahendamiseks kutsutakse kokku kahe Korea Punase Risti kohtumine.

Lisaks leppisid liidrid kokku mais omavahelise vaenu vähendamiseks kahe riigi kõrgete sõjaväelaste kõneluste pidamises.

Põhja- ja Lõuna-Korea peatavad kõik sõjaliste pingete ja kokkupõrgeteni viia võivad vaenulikud aktid maismaal, merel ja õhus, lõpetavad valjuhäälditest propagandasaadete edastamise piiritsoonis ning lehtlehtede lennutamise teineteise territooriumile, selgus ühisavaldusest.

Lisaks lepiti kokku sammude astumises sagedaste kokkupõrgete vältimiseks läänepoolse merepiiri ümbruses, selle ala määratlemises rahutsoonina ning mõlema riigi kalurite turvalise kalapüügi tagamises.

Avaldusest nähtub ka, et Soul ja Pyongyang osalevad ühiselt tänavustel Aasia mängudel.

Kõneluste järel toimuvale banketile saabus ka Kim Jong-uni naine Ri Sol-ju, kes on hakanud avalikel üritustel üha rohkem oma abikaasat saatma.

Foto: HANDOUT / REUTERS

Põhja-Korea liider Kim Jong-un naasis pärast banketti kodumaale ja sellega lõppes ajalooline tippkohtumine, mis viis ta Lõuna-Korea pinnale.

Tagasi sõites keeras Kim oma auto akna alla ja lehvitas võõrustajatele kahte Koread eraldavas demilitariseeritud tsoonis.

Kim Jong-un Panmunjomist lahkumas.
Kim Jong-un Panmunjomist lahkumas. Foto: Reuters TV / Reuters

Varem istutasid Kim ja Moon tseremoniaalselt männi, mis pärineb 1953. aastast, mil sõlmiti kahe Korea vaheline rahuleping.

Kim kasutas selleks Lõuna-Korea Jeju saare mulda, Moon aga Põhjas asuva Paektu mäe pinnast. Kumbki riigijuht kastis puud naaberriigist toodud veega.

Moon Jae-in ja Kim Jong-un puud istutamas.
Moon Jae-in ja Kim Jong-un puud istutamas. Foto: Reuters TV / Reuters

Pärast istutamist avaldasid kaks liidrit puu ette pandud mälestusmärgi kirjaga «Rahu ja jõukus on istutatud». Kivisse on raiutud ka riigipeade nimed ja tänane kuupäev.

Kim ja Moon läksid pärast aiandustööd vesteldes jalutama lähedalasuvale sinisele sillale ning istusid sinna paigutatud pinkidele.

Vabaõhuosa on sellega lõppenud ning kohtumine jätkub läbirääkimistega Panmunjomi Rahumajakeses.

Täna toimus demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomi piirikülas Lõuna- ja Põhja-Korea ametlik tippkohtumine. Kimist sai esimene Põhja-Korea liider, kes Korea sõjast saadik naaberriiki külastab.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ütles täna Lõuna-Korea presidendile Moon Jae-inile, et on valmis külastama teda Soulis igal ajal, kui Moon peaks teda külla kutsuma.

Lõuna-Korea presidendi kantselei ametnik teatas, et Kim ütles seda Moonile ajal, kui nad vestlesid enne tippkohtumist kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis.

Ametniku sõnul ütles Lõuna-Korea president Põhja-Korea liidrile, et ta saab näidata külalisele palju paremaid vaateid, kui ta tuleb Sinisesse Majja.

Kim vastas: «Tõesti? Ma tulen Sinisesse Majja igal ajal, kui te mind kutsute».

Enne kõnelustele suundumist astus Moon hetkeks omakorda Põhja-Korea pinnale. «Kui teie olete tulemas Lõunasse, millal saan mina võimaluse sinna minna?» küsis Moon enne seda Kimilt.

Põhja-Korea liider astus üle demarkatsioonijoone ja vastas: «Miks me ei võiks kohe praegu sellest üle astuda?». Seejärel astus Lõuna-Korea president Põhja-Korea pinnale.

Moon Jae-in käis Põhja-Koreas.
Moon Jae-in käis Põhja-Koreas. Foto: / AP/ Scanpix

Moon avaldas lootust, et pärast kohtumist Panmunjomis jätkuvad kohtumised Pyongyangis, Soulis, Jeju saarel ja Paektu mäel. Jeju ja Paektu asuvalt vastavalt Korea poolsaare lõuna- ja põhjatipus.

Põhja-Korea liider märkis, et selline reis võib praegu olla Mooni jaoks ebamugav, sest Põhja-Korea transpordisüsteem on puudulik. Stalinistliku riigi teed on sageli konarlikud ja halvas seisukorras.

Mooni pressiesindaja lisas, et veebruaris Pyeongchangi taliolümpiamängude ajal Lõuna-Koread külastanud Põhja-Korea ametnikele avaldasid muljet Lõuna-Korea ülikiirrongid.

Lõuna-Korea president ütles, et ka põhakorealastel avaneb võimalus nautida Lõuna ülikiirronge, kui naaberriigid parandavad suhteid ja ühendavad oma raudteevõrgud üle piiri, sõnas Yoon.

Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni ajalooline kohtumine Panmunjomi rahukülas.
Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni ajalooline kohtumine Panmunjomi rahukülas. Foto: KOREA SUMMIT PRESS POOL / AFP/ Scanpix

Põhja-Korea korraldas eelmisel aastal ridamisi raketikatsetusi, paljud neist varajastel hommikutundidel, kuid Kim lubas täna, et katsetustega on lõpp.

«Ma kuulsin, et teie varahommikune uni sai palju kordi häiritud, sest pidite meie pärast osalema riikliku julgeolekunõukogu kohtumistel. Tagan, et teie hommikust und enam ei häirita,» lausus ta, korrates Põhja-Korea märtsikuist lubadust.

Varem on Koreade juhid kohtunud kahel korral, aastail 2000 ja 2007. Mõlemad kokkusaamised toimusid Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in ütles tippkohtumise algul oma Põhja-Korea ametivennale Kim Jong-unile, et loodab kõnelustelt julget lepingut.

Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni ajalooline kohtumine Panmunjomi rahukülas.
Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni ajalooline kohtumine Panmunjomi rahukülas. Foto: HANDOUT / REUTERS/ Scanpix

«Ma loodan, et me peame otsekoheseid kõnelusi ja saavutame julge lepingu, et saaksime teha suure kingituse kogu Korea rahvale ja inimestele, kes soovivad rahu,» märkis Moon.

Kim väljendas omalt poolt valmisolekut südamlikeks, siirasteks ja ausateks kõnelusteks, märkides, et Koread ei peaks kordama minevikku, kus nad ei suutnud kokkuleppeid täita.

Kim tervitas enne tippkohtumist uue rahuajastu saabumist.

«Uus ajastu algab nüüd, ajaloo ja rahuajastu alguspunktis,» kirjutas Kim külalisteraamatusse kõneluste toimumispaigas Rahumajas, mis asub demilitariseeritud tsooni Lõuna poolel.

Kim Jong-uni sissekanne külalisteraamatusse.
Kim Jong-uni sissekanne külalisteraamatusse. Foto: HANDOUT / REUTERS/ Scanpix

Kimi ja Mooni kohtumisel tulid muu hulgas kõne alla Põhja-Korea tuumaprogramm ja kahepoolsed suhted. Korea sõda lõppes 1953. aastal, kuid ametlikku rahulepet ei ole seni sõlmitud.

Koreade tippkohtumise esimene kõnelustevoor sai läbi ja Kim Jong-un võttis oma limusiinis selle kõrval sörkivate ihukaitsjate saatel suuna põhja, et einestada.

Koreade tippkohtumine peaks sillutama tee Kimi ja Ühendriikide presidendi Donald Trumpi võimalikele kõnelustele, mis on kavandatud kas mai lõppu või juuni algusesse.

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA kirjutas enne kohtumist, et Kim on valmis avatud südamega arutama kõiki esilekerkivaid probleeme Koreade-vaheliste suhete parandamisel ning rahu, õitsengu ja Korea poolsaare taasühendamise saavutamisel.

Mullu korraldas Pyongyang oma kuuenda ja seni võimsaima tuumaplahvatuse ja katsetas rakette, mis on suutelised küündima USA mandriosani.

Tema tegevus pingestas olukorda ning Trump ja Kim vahetasid teravaid isiklikuid solvanguid ja sõjaähvardusi.

Moon kasutas Pyeongchangi taliolümpiamänge võimalusena käivitada Koreade vahel dialoog ning ütles, et tema kohtumine aitab valmistada pinda Pyongyangi ja Washingtoni tippkohtumisele.

Trump on nõudnud Põhja-Korealt täielikku, kontrollitavat ja pöördumatut tuumarelvadest loobumist.

Kuid Soul jahutas eile ootusi, öeldes, et Põhja tehnoloogilised edusammud tuuma- ja raketiprogrammides tähendavad, et igasugune leping erineks oma olemuselt fundamentaalselt denukleariseerimislepetest 1990. ja varastel 2000. aastatel.

«Just see muudab selle tippkohtumise nii palju keerulisemaks,» lausus Lõuna-Korea presidendi sekretariaadi juht Im Jong-seok.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles