Pentagoni juht: seksuaalrünnakud on sõjaväe vähkkasvaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Jim Mattis.
USA kaitseminister Jim Mattis. Foto: AFP/SCANPIX

USA kaitseminister Jim Mattis andis kõigile kaitseministeeriumi töötajaile korralduse kahekordistada oma jõupingutusi seksuaalrünnakute ärahoidmisel ja nendele reageerimisel relvajõududes.

Neljapäeval avaldatud märgukirjas ütleb Mattis, et ohvitserid ja komandörid peavad asendama oma noortele sõduritele vanemaid.

Ühtlasi tegi minister kolleegidele ülesandeks kasutada oma autoriteeti ja isiklikku eeskuju, et ennetada seksuaalrünnakuid sõjaväe ridades ja need sootuks elimineerida.

Tema märgukirjale eelnenud raporti kohaselt kasvas seksuaalrünnakute arv kogu relvajõudude lõikes mullu pea kümne protsendi võrra.

Neljapäeval senati relvateenistuse komitee küsimustele vastates nimetas Mattis seksuaalrünnakuid vähkkasvajaks sõjaväes ja ütles, et on sel teemal kõrgemate ohvitseridega vestelnud.

"Ma eeldan, et iga ministeeriumi liige kasutab oma algatusvõimet ja mehisust, andes eetilise ja seaduskuuleka käitumisega eeskuju töökohal, kodus ja internetis," seisab Mattise läinud nädalal levitatud memos.

"Seksuaalrünnak on üks destruktiivseimaid tegureid missioonile keskendunud sõjaväe ülesehitamisel," tähendas ta.

"Kui kaotused lahinguväljal on arusaadavalt kooskõlas meie sõjaväeliste kohustustega, siis ma ei aktsepteeri meie ridades seksuaalrünnakuid," on öeldud Mattis memos.

"Sõjaväejuhid peavad innukalt täitma 'in loco parentis' kohustusi ja kõrvaldama meie ridadest sellise ebaseadusliku, jälgi käitumise."

Mullu raputas relvajõude skandaal, mis oli seotud massilise alastifotode jagamisega internetis. Ei ole päris selge, kas kasvanud kaebuste arv tähendab ka probleemi tegelikku kasvu või suuremat teadlikkust sellest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles